nieuws

Bonden: looneisen tot 3,5 procent

bouwbreed Premium

De vakbonden zullen bij de komende cao-onderhandelingen looneisen tot 3,5 procent op tafel leggen. Het CNV sluit niet uit dat de eisen hoger uitvallen als gevolg van het koopkrachtverlies.

De vakcentrale FNV heeft een looneis van 3,5 procent op tafel gelegd binnen een totale loonruimte van 4 procent. De economie kan het volgens cao-co ö rdinator dragen waardoor de werknemers nu ook mogen profiteren van de gunstige conjunctuur is de redenering.
Het kleinere CNV legt een gedifferentieerde eis van tussen de 2 en 3,5 procent neer afhankelijk van de vraag of de bedrijfstak het kan dragen. Op basis van de inflatie en de productiviteitsstijging schat deze vakcentrale de loonruimte op 3,5 procent. Het CNV sluit tegelijkertijd echter niet uit dat de eis de komende maanden naar boven wordt bijgesteld. Aanleiding daartoe is dat uit het debat rond de Miljoenennota in de Tweede Kamer het beeld naar voren is gekomen dat mensen er meer op achteruitgaan dan naar voren is gekomen uit de cijfers die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd.
De vakcentrale heeft veel telefoontjes binnengekregen van verontruste leden die hun koopkracht achteruit zien gaan. Blijft die onrust de komende maanden bestaan, dan is bijstelling van de looneis niet uitgesloten, laat een woordvoerder weten. De werkgevers hebben al laten weten de centrale looneisen “ouderwets” te vinden. Bovendien vrezen zij dat Nederland zich op deze manier weer uit de markt gaat prijzen.

Reageer op dit artikel