nieuws

Beurs richt vizier op diefstalpreventie

bouwbreed Premium

De grootste materieelbeurs van de Lage Landen, de Matexpo, viert deze week zijn zestigste verjaardag. Tijdens de 32ste editie zal speciale aandacht worden geschonken aan het probleem van bouwmaterieeldiefstal.

De Belgische organisatie van de materieelbeurs verwacht ongeveer veertigduizend bezoekers in Kortrijk. Onder hen traditiegetrouw veel Nederlanders en Fransen. Voor de organisatie reden om vandaag en morgen respectievelijk een Nederlandse en een Franse dag te organiseren.
Na de Bauma in München en de Intermat in Parijs wordt de tweejaarlijkse beurs in Kortrijk gezien als de belangrijkste plek waar de materieelmarkt zijn noviteiten aan het grote publiek toont. Omdat de machinisten een steeds belangrijker rol spelen wanneer een bouwbedrijf over gaat tot de aanschaf van een nieuwe machine, staan de zaterdag en de zondag in Kortrijk volledig in het teken van de machinisten.
Op de Matexpo wordt dit jaar speciale aandacht geschonken aan een aantal thema’s. Zo zijn er discussies en debatten over mobiliteit, milieu en ondergrondse leidingen. Vooral het laatste thema is in België nog steeds actueel sinds de gasexplosie in het Waalse Ghislenghien drie jaar geleden waarbij 24 doden vielen. Net als ons land kennen onze zuiderburen inmiddels een online registratiesysteem voor werk aan ondergrondse leidingen, maar de organisatie van de beurs denkt samen met de netwerkbeheerders en de uitvoerders van graafwerk tot betere oplossingen te komen.

Infosessie

Een ander belangrijk thema tijdens de vijfdaagse vakbeurs is diefstal van materieel. Een woordvoerder van de beurs deelde deze week mee dat het probleem van de diefstal van klein materieel maar ook van grote bouwmachines op de bouwwerf hoog staat op de actualiteitsladder. Meerdere gezagsdragers en prominenten uit de sector kaartten deze zaak de voorbije weken uitvoerig aan. Ook Matexpo wil deze gevoelige materie niet uit de weg gaan. Vandaar de infosessie die door FOD Binnenlandse Zaken georganiseerd wordt met als thema: ‘Preventie diefstal op de werf’.
Van de ruim 300 exposanten die hun waar aanprijzen op de Matexpo komen er 93 van buiten België. Een derde van dat aantal is afkomstig uit Nederland. In totaal zullen er ruim duizend merken acte de présence geven.
Bijschrift: impressie van de vorige Matexpo in 2005.

Reageer op dit artikel