nieuws

BASF beproeft flexibele dijkbekleding

bouwbreed Premium

Elastogran, een dochter van chemieconcern BASF, is begonnen met een proef waarin een nieuwe vorm van dijkversterking wordt getest op twee plaatsen aan de Nederlandse kust. Gisteren zijn medewerkers van Arcadis in Ouwerkerk in Zeeland in opdracht van BASF begonnen met het aanleggen van een proefstrook van kleine breukstenen, voorzien van Elastocoast. Elastocoast is een polyurethaan, die de steentjes deels met elkaar verbindt. Op de bouwplaats worden twee vloeibare componenten bij elkaar gevoegd en gemengd met de breuksteen. Zo wordt de steen omhuld met een flexibele deklaag met een open structuur, die volgens de ontwikkelaars hoge golfkrachten kan opnemen.

Deze week wordt het proefvak in Ouwerkerk ingericht. Zodra dat klaar is, gaat Arcadis in Petten een tweede vak aanleggen. De proefstroken hebben een gezamenlijk oppervlak van 1000 vierkante meter en worden ter beschikking gesteld door het projectbureau Zeeweringen, een samenwerking van Rijkswaterstaat en twee Zeeuwse waterschappen.
Er worden diktes aangebracht van 10, 20 en 30 centimeter. Tijdens de proef moet blijken wat de beste dikte is. In het komend voorjaar evalueert BASF de proeven in Ouwerkerk en Petten. BASF heeft hoge verwachtingen van de nieuwe dijkbekleding, die minimaal twintig jaar zou moeten meegaan.
Eerder zijn er ook al proefprojecten uitgevoerd op verschillende plaatsen langs de Duitse kust. Bij de Nederlandse proeven wordt volgens een woordvoerder kalkzandsteen gebruikt, een wat zachtere steensoort dan bij de proeven in Duitsland. Vorig jaar is de eerste commerciële toepassing gerealiseerd op het eiland Hallig Gröde met 500 vierkante meter Elastocoast.

Op de bouwplaats worden twee vloeibare componenten bij elkaar gevoegd en gemengd met de breuksteen.

Reageer op dit artikel