nieuws

BAM rekent op winst van 230 miljoen

bouwbreed

BAM heeft het eerste halfjaar zo goed gedraaid dat het de winstverwachting voor het hele jaar durft te verhogen. Zelfs Duitsland begint mee te werken. Alleen in de infra-tak wordt nog lichtrood geschreven.

De nettowinst van BAM zal dit jaar op minstens 230 miljoen euro uitkomen. Die voorspelling durft topman Joop van Oosten nu wel aan. Begin dit jaar ging hij nog uit van minstens 200 miljoen en na het eerste kwartaal dacht hij wel 210 miljoen binnen te halen aan winst.
Het gestegen optimisme is te danken aan de resultaten in het eerste halfjaar. De omzet nam toe met 6 procent tot 4,1 miljard. Het brutoresultaat steeg zelfs 28 procent naar 166,8 miljoen euro. Dankzij een lagere belastingdruk nam de nettowinst zelfs met 41 procent toe tot 126 miljoen euro.

Autonoom

In de bouw steeg de omzet van 1,5 miljard naar 1,8 miljard. Deze stijging werd vrijwel geheel autonoom gerealiseerd. De brutowinst nam met 26 miljoen euro toe tot 48,3 miljoen. Daarmee kwam de brutomarge uit op 2,7 procent. Deze resultaten zijn vooral te danken aan het Verenigd Koninkrijk dat beter scoorde dan de benchmark en Belgi ë .
In Duitsland draaide BAM Deutschland break-even, hetgeen door de BAM-top al was verwacht.
In de vastgoedsector daalde de omzet van net geen 600 miljoen naar 531 miljoen. Desondanks nam het resultaat nog toe met 3,6 miljoen naar 48,4 miljoen. Dit is vooral te danken aan AM dat een aanzienlijke bijdrage leverde.
De toekomst ziet er eveneens gunstig uit. De woningbouw in Nederland doet het goed en ook de utiliteitsbouw ontwikkelt zich gunstig. Voor dit jaar verwacht BAM in Nederland een groei in bouw en vastgoed van dik 5 procent. Die groei zal in 2008 en 2009 wat lager uitvallen.

Duitsland

Ook in de infra nam de omzet licht toe naar 1,8 miljard. Deze is volledig autonoom en vooral te danken aan de VS waaruit BAM zich wil terugtrekken en Duitsland. In Duitsland werd hier een verlies genoteerd van 3,5 miljoen. “Dat komt omdat het bedrijf is ingericht voor een hogere omzet dan we nu halen. Er is dus sprake van onderdekking van de vaste kosten. Dat zie ik liever dan verliezen op projecten al moet het niet te lang duren”, verklaarde Van Oosten.
Ook in deze tak van sport blijven de vooruitzichten gunstig. In Nederland verwacht BAM een hoger volume ondanks de problemen rond de luchtkwaliteit. Dit is volgens de bestuurders te danken aan de brede spreiding van de portefeuille waardoor uitstel op een groot project een niet al te grote invloed heeft op de totale omzet.

Reageer op dit artikel