nieuws

Argwaan bij ondernemers over opbrengsten kilometerheffing

bouwbreed

Ondernemend Nederland heeft er weinig vertrouwen in dat de opbrengsten van de kilometerheffing gebruikt gaan worden voor investeringen ter bestrijding van files. Dit blijkt uit de Business Monitor van Business News Radio.

Twee derde van de ondervraagde ondernemers denkt dat de kilometerheffing niet zal helpen bij de bestrijding van de files op de Nederlandse wegen. Daarnaast vrezen ze dat de opbrengst niet gebruikt gaat worden voor de oplossing van de mobiliteitsproblemen, zo blijkt uit het onderzoek van Intomart voor BNR. VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes verbaast de mening van de ondernemers niet. “Het vertrouwen van automobilisten en ondernemers is zo diep aangetast, dat je wel in een wonder moet geloven om te denken dat de kilometerheffing nog gaat helpen.”

Twijfels

De ondernemers voelen zich in hun mening gesterkt door uitlatingen van VVD-leider Mark Rutte die eveneens grote twijfels heeft over de effecten van de kilometerheffing. Zonder extra investeringen in mobiliteit wordt de fileproblematiek volgens hem niet opgelost. Daarbij wees hij nog eens op de extra investeringen van 10 miljard in mobiliteit waarvan een derde voor verbetering van het openbaar vervoer.
Ook het CDA is niet geheel zeker van de bestemming van de gelden. Dat is volgens Tweede Kamerlid Ger Koopmans dan ook precies de reden waarom van tevoren spijkerhard moet worden vastgelegd dat het geld gebruikt moet worden voor investeringen in wegen. “Het mag geen melkkoe worden”, zei hij in een reactie op het onderzoek.

Goedkoop

V erkeerseconoom Erik Verhoef van de Vrij Universiteit noemde de vrees van ondernemers dat de heffing niet helpt tegen files koudwatervrees. Hij wees op ervaringen in het buitenland waar soortgelijke systemen de congestie zo’n 30 procent hebben teruggedrongen. “Hoe gek het ook klinkt, maar de kilometerheffing is de goedkoopste maatregel tegen de congestie.”
Uit het onderzoek blijkt verder dat 20 procent van de werkgevers de extra kosten van de kilometerheffing zegt te vergoeden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels