nieuws

Aquaduct De Geeuw vergt extra inspanning

bouwbreed

De contouren van het nieuwe aquaduct De Geeuw in Sneek zijn al zichtbaar. Projectleider Marcel Sterk van bouwbedrijf MNO Vervat wijst aan de rand van de enorme bouwput op een deel van de in totaal 800 meter lange weg en een glooiing van zand daarnaast. ”Daar komt nog een folielaag overheen”.

Er wordt hard gewerkt aan de vloeren en wanden en verderop is men bezig met grondwerk en aanleg van riolering. Over twee maanden stroomt het water van de Geeuw al door het in aanbouw zijnde aquaduct. ”En eind april volgend jaar kan het verkeer er onderdoor”, vertelt Sterk. Het is een bijzonder project voor hem en de ongeveer 30 MNO-werknemers. ”Vooral omdat over dit aquaduct ook nog een spoorlijn en twee wegen lopen. Vorig jaar september hebben we het spoordek ingeschoven en daarna de weg. We bouwen daar nu dus onderdoor.” MNO Vervat, dat vorig jaar nog een duoduct in Berkel en Rodenrijs bouwde, begon met de aanleg van een 250 meter lange bouwkuip in maart vorig jaar en het aanbrengen van honderden funderingspalen. ”Bij de bouw van andere aquaducten wordt een betonbak ingevaren, maar dat was hier niet nodig, omdat de vaarweg wordt verlegd”, licht Sterk toe. De Geeuw krijgt zijn oorspronkelijke loop terug. Ook werd een 1.20 meter dikke laag onderwaterbeton gestort over een lengte van 120 meter als extra versteviging op de onderlaag en werden er ter versteviging ongeveer 780 groutinjectiepalen geplaatst.

Merenproject

De bouw van het aquaduct (17 miljoen euro) is onderdeel van het Friese Merenproject en van de aanpak van de zuidelijke rondweg van Sneek, de A7. De A7 is op zijn beurt onderdeel van de nationale hoofdverbinding tussen de Afsluitdijk en Groningen. Een nieuwe brug in deze drukke weg in Sneek was dan ook geen optie.
Tot 2011 worden er in opdracht van de provincie Fryslân vijf nieuwe aquaducten gebouwd in Friesland (behalve in Sneek (2), ook in Hommerts, Woudsend, Galamadammen) om knelpunten tussen water- en wegverkeer op te heffen. Volgend jaar moeten ze alle vier klaar zijn. Het aquaduct Houkesloot in Sneek ging in 2003 open.
Het ontwerp van architect Tatjana Trzin noemde de provincie ”evenwichtig en bewonderenswaardig”. De organisch vormgegeven wanden van de tunnel krijgen een reliëf, dat de belletjes van het water symboliseert. Ook komen er kleine, ronde glasbolreflectoren in de wanden. De onderzijde van de waterbak wordt vanaf de barrier verlicht. ”De vorm is uniek en architectonisch fraai”, vindt Sterk. Over de verdere detaillering van onder meer leuningen voert hij geregeld overleg met Trzin. ”Het meest uitdagende van deze bouw is dat het een groot project is dat met elkaar samenhangt. Het een sluit op het ander aan en dat vergt een extra inspanning qua planning.”

Op schema

De start van het karwei werd iets vertraagd doordat stalen damwanden niet op tijd geleverd konden worden. ”Maar we liggen nu goed op schema, dus ik ga ervan uit dat het werk op tijd klaar is.”
Komend weekeinde houdt het Friese Merenproject open dag. Sterk verwacht opnieuw honderden mensen bij de bouwput. ,,In maart en juni waren er ook open dagen en toen kwamen er in totaal zo’n 1500 mensen kijken. Er is veel belangstelling voor de bouw. Een aquaduct spreekt tot de verbeelding.”

Reageer op dit artikel