nieuws

150 ton vervuilde grond per uur

bouwbreed

Boskalis Dolman in Schiedam neemt deze week een nieuwe, 3 miljoen euro kostende grondreinigingsinstallatie in bedrijf. Met deze Mobile Soil Washing Plant mikt de van oorsprong Dordtse onderneming zowel op de binnenlandse als de buitenlandse markt.

Met het oog op de mobiliteit zijn de onderdelen in containerskids gebouwd. Daardoor kan de installatie snel worden verplaatst en in minder dan een maand tijd bedrijfsklaar staan op een andere locatie. De vorige installatie werd met succes ingezet in onder andere Engeland en de Verenigde Staten.
De nieuwe installatie is ontworpen door eigen ingenieurs van Boskalis Dolman en grotendeels gerealiseerd door machinebouw Van Lieshout uit Uden. Onderdelen als pompen en zeven werden door verschillende andere bedrijven geleverd.
De MSWP is geschikt voor het reinigen van grond die is vervuild met minerale olie, PAK’s, zware metalen en EOX, een verzamelnaam voor onder meer PCB’s en bestrijdingsmiddelen. De reiniging gebeurt volgens een nat proces, waarna schoon zand overblijft en tien tot 20 procent ‘slibkoek’ waarin de verontreiniging is geconcentreerd. De slibkoek wordt gestort of thermisch gereinigd, het zand is bestemd voor de wegenbouw of voor het ophogen van industrieterreinen. De bulk van de grondstof voor de installatie wordt aangevoerd van verontreinigde bouwlocaties in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Leiden, Botlek en Dordrecht. De installatie heeft een capaciteit van 150 ton per uur. Gemiddeld verwerkt Boskalis Dolman in Schiedam 200.000 ton grond per jaar. Zo’n 80 procent daarvan is na reiniging geschikt voor hergebruik.
De in gebruikname van de MSWP valt samen met het tienjarig bestaan van de locatie Boskalis Dolman in Schiedam. Voordat de nieuwe installatie kon worden geplaatst, werd het terrein aan de Nieuwe Waterwegstraat grondig aangepakt. De afwatering werd verbeterd, het asfalt overlaagd en de opslag voor vrijkomende deelstromen vernieuwd. Begin augustus werden de eerste ton nen grond als proefverwerking succesvol ingevoerd.

Reageer op dit artikel