nieuws

Wetenschap kritisch over 40 wijken

bouwbreed

De wijkenaanpak van minister Vogelaar (wonen), een van de speerpunten van het kabinet, ligt van alle kanten onder vuur. Los van de aanhoudende ruzie over de financiering is er opnieuw twijfel over de selectie van de veertig grootste probleemwijken en het effect van wijkgerichte aanpak.

In een artikel van een uitgave van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) slaan drie onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam, onder wie hoogleraar sociale geografie Sako Musterd, de bodem uit het “actieplan krachtwijken” van Vogelaar.
De conclusie van de wetenschappers: Vogelaar heeft verkeerd geselecteerd en zal met haar beleid “in het beste geval” hooguit 8,6 procent van de Nederlandse kansarmen bereiken. Oftewel: ruim 90 procent van de Nederlanders met een uitkering woont niet in een van de wijken waar het kabinet de komende jaren miljarden in wil pompen om de achterstanden weg te werken.
Daarbij stellen de onderzoekers op basis van een eigen selectie dat vijftien wijken ten onrechte zijn geselecteerd en dat enkele wijken zelfs buurten kennen die bovengemiddeld goed scoren. Andere wijken in bijvoorbeeld Nijmegen, Leeuwarden, Den Haag, Uden, Hilversum en Amsterdam die wél bijzondere aandacht vereisen, vallen daarentegen buiten de boot, aldus de onderzoekers.

Verkeerde factoren

De kritiek op de selectie van de veertig wijken is niet nieuw. Gemeenten trokken eerder dit jaar aan de bel omdat ze buiten de boot vielen of omdat het Rijk naar hun mening de verkeerde wijk op de lijst hadden gezet. Vogelaar was echter niet onder de indruk en hield haar lijst in grote lijnen in stand.
In het eerste wetenschappelijke onderzoek naar het actieplan van de minister concluderen de Amsterdamse wetenschappers nu dat verkeerde factoren een rol hebben gespeeld bij de selectie. Zo plaatsen ze de nodige kanttekeningen bij de criteria voor de fysieke achterstand en constateren ze dat de technische staat van de woningen niet direct een rol heeft gespeeld.
Minister Vogelaar heeft gekeken naar het aantal oude woningen (voor 1970) en de aantallen kleine en goedkope woningen in een wijk, maar dat zegt volgens de onderzoekers weinig over verpaupering.
De meeste welvarende wijken in Nederland bestaan uit woningen van voor 1970″, aldus de onderzoekers, die ook sterk betwijfelen of de wijkgerichte aanpak wel zal werken. “Een rijkere buurman en een nieuw huis maken mensen niet minder crimineel dan wel kansrijker op de arbeidsmarkt.”

Reageer op dit artikel