nieuws

Royal Haskoning verliest rechtszaak tegen Arcadis

bouwbreed Premium

Royal Haskoning uit Nijmegen heeft de rechtszaak verloren tegen Rijkswaterstaat over de gunning van een raamcontract aan concurrent Arcadis. Volgens de kortgedingrechter in Den Haag heeft Haskoning niet kunnen aantonen dat Arcadis zich schuldig maakt aan prijsdumping van haar ingenieursdiensten.

Haskoning eiste anderhalve week geleden tijdens een kort geding dat Rijkswaterstaat zou afzien van een raamcontract met Arcadis voor de inhuur van ingenieursdiensten. Haskoning maakte uit de lage bieding van Arcadis op dat de concurrent tien procent onder haar eigen kostprijs had geboden. Dat was volgens Haskoning in strijd met de aanbestedingsregels van Rijkswaterstaat, die immers prijsdumping verbieden.
Arcadis had zijn ingenieursdiensten aangeboden voor ongeveer 44 euro per uur. Dat was gemiddeld 34 procent goedkoper dan de overige inschrijvers. Volgens Haskoning was dat “abnormaal laag”, maar de kort gedingrechter in Den Haag is daarvan niet overtuigd. Volgens de rechter mag Rijkswaterstaat pas maatregelen nemen tegen een inschrijver als de tarieven “lager zijn dan gewoon laag”.
In de aanbestedingsprocedure van het ingenieurswerk is daarvan geen sprake, meent ze. De rechter neemt genoegen met de uitleg van Arcadis op de zitting dat het bedrijf lage tarieven kan hanteren doordat ze werkzaamheden uitbesteedt aan zijn dochterondernemingen in Roemenië en Egypte.
Arcadis en Haskoning hadden ingeschreven op ingenieurswerk voor vier regionale projectcentra van Rijkswaterstaat. De dienst wil per centrum met drie aanbieders een raamovereenkomst sluiten voor de duur van vier jaar. Arcadis kon, dankzij haar lage inschrijving, rekenen op een raamovereenkomst voor twee van de vier centra. De rechter heeft nu in haar vonnis vastgelegd dat Rijkswaterstaat nu ook geen ander bedrijf meer mag selecteren in plaats van Arcadis.

Reageer op dit artikel