nieuws

Producenten blijvenoptimisme uitstralen

bouwbreed Premium

De orderstroom bij de timmerindustrie zwelt sterk aan. De toegenomen vraag komt vooral uit het buitenland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert in de gehele industrie een groot optimisme. Het vertrouwen van de producenten scoort in augustus 7,8 en dat is 0,2 punt hoger dan in juli. De stemmig verkeert al ruim een jaar op een hoog niveau. Van de timmerbedrijven meldt een op de vijf ondernemers het aantrekken van de binnenlandse vraag. De orderstroom uit het buitenland liep in juli flink terug maar herstelde zich weer in augustus. De orderportefeuilles zijn 16,5 procent dikker dan in peiljaar 2000.
Gezien de grote vraag van timmerproducten neemt de groep fabrikanten die prijsverhogingen overweegt snel toe. In juni repte nog slechts 11 procent van de ondernemers over prijsstijgingen. In augustus geeft een op de drie bedrijven aan meer geld te willen zien voor zijn waren. Slechts hier en daar leidt de drukte aan de kassa tot het aantrekken van extra personeel. Een verklaring is dat de voorraden de neiging hebben op te lopen.
De fabrikanten van beton-, cement- en gipsproducten werken met orderportefeuilles die bijna een kwart beter gevuld zijn dan rond de eeuwwisseling. Van de ondernemers voorspelt 64 procent een stabiele bedrijvigheid. Een groep van 12 procent ziet de activiteiten duidelijk aantrekken.

Prijsspiraal

In de sector neemt bij een op de drie bedrijven de binnenlandse orderstroom toe. Een stijging van het werk voor buitenlandse opdrachtgevers komt slechts bij 8 procent van de bedrijven voor.
In de betonsector geeft 87 procent van de ondernemers aan geen wijzigingen te voorzien in het heersende prijsniveau. Een op de tien fabrikanten denkt daar duidelijk anders over en draait aan de prijsspiraal. De baksteenfabrieken draaien op volle toeren. De orderboeken zijn een derde beter gevuld dan in het bepaald niet slechte jaar 2000. De opdrachtgevers voorzien de stenenbakkers van een stabiele stroom opdrachten. Een minderheid van de ondernemers ventileert dat de prijzen voorlopig stabiel blijven. Een groep van 55 procent ziet ruimte om binnenkort meer te gaan vragen voor de baksteenproducten.
De fabrikanten van verwarmingssystemen doen tijdelijk een stap terug. In augustus daalde bij 27 procent van de bedrijven de productie. Voor de komende maanden echter is bij de meeste ondernemingen weer groei in het vooruitzicht. De stroom opdrachten nam in augustus met 30 procent af. De orderpositie zakte 12 punten naar nog steeds 28,2 procent boven het cijfer voor 2000. Een groep van 40 procent is van plan de prijzen te verhogen.

Reageer op dit artikel