nieuws

Prikkelende ideeën bij internationale Archiprix

bouwbreed Premium

De vierde editie van de internationale prijsvraag voor jonge architecten Archiprix leverde weer een bonte stoet ideeën op. Varierend van stedenbouwkundige studies en bijzondere gebouwontwerpen tot materiaalstudies.

De Oostenrijkse architecte Anna Heringer kreeg een van de prijzen voor de school die ze ontwierp voor het platteland van Bangladesh. Ze bouwde met traditionele materialen als leem en bamboe, materialen waar de lokale bevolking zich steeds meer van afwendt ten gunste van beton en baksteen die minder gevoelig zijn voor vocht en schimmel en een langere levensduur hebben. Door bamboestengels samen te binden, ontwikkelde ze sterke kolommen en spanten waarmee ze een hoge verdieping bovenop haar schoolgebouw realiseerde. De net afgestudeerde architecte realiseerde haar ontwerp bovendien met hulp van lokale bouwvakkers en ingevlogen Oostenrijkers.

Draagconstructies

De Duitsers Oliver Storz en Ferdinand Ludwig sleepten geen jury-prijs in de wacht, maar gooiden wel hoge ogen onder de deelnemers, die zelf ook hun favorieten mochten aangeven. Onder de term ‘Baubotanik’ lanceren ze een sys­tematiek om van levende planten en bomen draagconstructies te maken voor gebouwen. Ze realiseerden volgens dat concept, geschraagd door wilgentenen, al een levende brug en een paviljoentje. De spectaculaire boogbrug die ze ontwierpen, bleef tot nu toe beperkt tot papier.
Een opvallende inzending van de Archiprix International was verder die van de Amerikaan Jose Chang. Een kleine wandeling van een collega vertaalde hij met een ingenieus tastsysteem en een flexibele bekisting naar een soort gecapitonneerde betonnen wand.
Archiprix International is zes jaar geleden opgezet toen Rotterdam culturele hoofdstad was van Europa. De vierde editie dit jaar beperkte zich voor het eerst niet tot Europa, maar kende deelnemers van alle continenten. Gastheer was de Chinese stad Shanghai; rijksbouwmeester Mels Crouwel was een van de vijf juryleden.
Nederland kent al sinds de jaren tachtig de nationale Archiprix prijsvraag voor de beste afstudeerplannen van de architectuuropleidingen en voert ook het secretariaat voor de internationale prijsvraag. Bij de Rotterdamse uitgeverij 010 verscheen recent een boek met de interessantste inzendingen.
Henk van der Veen e.a., Archiprix International Shanghai 2007, uitgeverij 010, € 29,50 , ISBN 9789064506161.

Reageer op dit artikel