nieuws

Prijzen peperduur koper raken in glijvlucht

bouwbreed

De prijs van koper vertoont voor het eerst sinds 2003 weer een dalende tendens. In mei bracht een kilogram geraffineerd materiaal iets minder dan 5 euro op.

De invoerprijzen van zowel koperdraad als het hoogwaardige geraffineerde product schommelden in het begin van deze eeuw rond de 1,90 euro. Eind vorig jaar piekte het geraffineerde materiaal (97,5 procent of meer puur koper) met een prijs van 5,16 euro. Sindsdien zakte de draadprijs tot de huidige 3 euro per kilo. Het geraffineerde product verloor aanzienlijk minder terrein en brengt nog zo’n 4,90 euro op. Circa 10 procent van de koperinvoer in Nederland bestaat uit koperdraad.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek signaleert opmerkelijke verschuivingen in de landen waaruit Nederland zijn koper haalt. Bijzonder sterk in opkomst is het Zuid-Amerikaanse land Chili. In 1996 waren de Chilenen nog slechts goed voor 1 procent van de nationale import. In tien jaar tijd haalden ze de traditioneel grootste leverancier Duitsland in. Terwijl de oosterburen wegzakten naar een aandeel van 26 procent, rukte Chili op naar 28 procent van de binnenlandse vraag.

Afnemers

Naast Duitsland leverden ook België, Rusland en Groot-Brittannië flink in op de Nederlandse markt. De Belgen hebben nog slechts aan aandeel van 10 procent, Russen en Britten moeten zich tevreden stellen met amper 5 procent.
Tot de grote afnemers in Nederland behoren de kabelproducenten Draka en TKH (Twentsche Kabel) plus Aalberts, groot leverancier van fittingen. Draka verzekert strak de vinger aan de pols te houden om snel te kunnen reageren op de prijsschommelingen op de wereldmarkt.
“Onder normale omstandigheden wordt de ontwikkeling van de inkoopprijzen van grondstoffen binnen een relatief korte tijdsspanne doorberekend in de eindprijzen. Daarnaast dekken de dynamische inkoop- en verkoopcontracten de schommelingen zo veel mogelijk af”, betoogt Jan Aalberts in het jaarverslag. Draka gebruikt jaarlijks 160.000 ton koper. Alleen voor grote contracten gaat de kabelfabriek – om risico’s af te dekken – de termijnmarkt op. “De meeste koper betrekken we van de Norddeutsche Affinerie en Cumerio uit België”, zegt Michael Bosman van Draka.
De Norddeutsche Affinerie is met een omzet van 5,8 miljard euro de grootste koperproducent van Europa. In de loop van dit jaar smelt Affinerie samen met de Belgische koperreus (omzet 3,4 miljard euro) Cumerio. De wereldproductie van geraffineerde koper bedroeg vorig jaar 662 miljoen ton.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels