nieuws

NS-topman: 8 miljard nodig voor spoor

bouwbreed

Het kabinet moet de komende tien jaar in totaal 8 miljard euro extra vrijmaken voor investeringen in het spoor. Dat bedrag is nodig “als we met het spoorvervoer een verschil willen maken in het wegeninfarct”. Dat zegt president-directeur Aad Veenman van de Nederlandse Spoorwegen in een reactie op de aanhoudende file-overlast.

Veenman voorziet dat het personenvervoer op het spoor in het komende decennium met 30 procent groeit. Voorwaarde is dat het kabinet zo snel mogelijk extra geld reserveert voor de noodzakelijke investeringen, het liefst al in de komende rijksbegroting.
“Vijftig procent van de forensen zit op de belangrijke trajecten tijdens de spits in de auto, de andere 50 procent zit in de trein. Als je bedenkt dat één dubbeldekker duizend auto’s kan vervangen, dan geeft dat aan dat de trein veel kan betekenen, naast de investeringen in wegen”, zegt de president-directeur.
De Nederlandse Spoorwegen willen de 8 miljard gebruiken om de vijftig belangrijkste knelpunten op het spoor in Nederland aan te pakken. Veenman pleit onder meer voor de aanleg van inhaalsporen op de belangrijkste trajecten.
“Daarover moet het kabinet nu al een knoop doorhakken, want het duurt jaren voor het spoor er ligt”, benadrukt de NS-topman de noodzaak van snel handelen in politiek Den Haag.

Reageer op dit artikel