nieuws

Nieuwe wijk herrinnert aan textielverleden

bouwbreed

Ter Steege Vastgoed Rijssen herontwikkelt het terrein van de voormalige Koninklijke Textiel Veredelingsindustrie (KTV) in Eibergen tot een nieuwe woonwijk. Op een aantal karakteristieke onderdelen na zijn de bestaande opstallen gesloopt en projectontwikkelaar Barry Hegeman van Ter Steege hoopt dat de eerste fase van de nieuwbouw begin volgend jaar van start kan gaan.

Met tweehonderd woningen op 9 hectare wordt het een vrij ruim opgezette wijk, met een mix van woningtypen. Appartementen, patiowoningen, twee-onder-eenkappers, vrijstaande woningen; gegadigden kunnen er terecht voor prijzen vanaf circa 160.000 euro. Het duurst worden de vrijstaande huizen met prijzen vanaf 350.000 euro. De jaren-dertigstijl is prominent vertegenwoordigd omdat hiernaar de voorkeur blijkt uit te gaan van de meeste potentiële kopers.
De bodemsanering en een explosievenonderzoek moeten nog worden afgerond voor de nieuwbouw kan beginnen. Een groot deel van de toplaag is vervuild, met onder meer olieresten. Dat wordt helemaal gesaneerd. De planprocedures verkeren in een vergevorderd stadium. Hegeman toont zich vol vertrouwen over de laatste loodjes; de samenwerking met de gemeente (Berkelland) is volgens hem uitstekend.
Onderdeel van de herontwikkeling is het terugbrengen van de originele loop van de Rambeek, die in het verleden voor de fabriek werd verlegd en aan de rand van het terrein uitkomt in de Berkel.

Water

Met het terugleggen van de oorspronkelijke loop komt er ook weer water onder een voormalige spoorbrug, die intact blijft als belangrijke schakel in een fietsroute. Andere objecten die behouden blijven zijn de dienstwoningen en een schoorsteen met machinekamer, een kantoorgebouw, het wachtershuisje, een zogeheten ruwdoekmagazijn en het schaftlokaal. Al deze objecten krijgen opnieuw een bestemming; vaak zal dat wonen zijn. De naam van de nieuwe wijk: Op de Bleek.

Reageer op dit artikel