nieuws

Nieuwe gids ontwart normen ventilatie

bouwbreed

Nieuwe ventilatietechnieken en -normen zorgen steeds vaker voor verwarring onder installateurs, adviseurs en opdrachtgevers. Het Nederlandse centrum van normalisatie, NEN brengt daarom een nieuwe druk uit van de praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie.

Nieuwe ventilatietechnieken en -normen zorgen steeds vaker voor verwarring onder installateurs, adviseurs en opdrachtgevers. Het Nederlandse centrum van normalisatie, NEN brengt daarom een nieuwe druk uit van de praktijkgids Bouwbesluit Ventilatie.
De gids moet afrekenen met onduidelijke termen als ‘gebalanceerde ventilatie met WTW’ of ‘natuurlijke vraaggestuurde ventilatie met geregelde toevoer’.
“De kwaliteit van het binnenmilieu in veel scholen is slecht en de temperaturen in zorgcentra en particuliere woningen zijn zomers te hoog. Maatschappelijke organisaties en consumentenverenigingen stellen dan ook extra eisen aan de kwaliteit van installaties.”
Fabrikanten speelden in op deze maatschappelijke bewustwording door de afgelopen jaren in stroomversnelling innovaties op de markt te brengen. Volgens NEN zijn de nieuwe technieken complexer dan ooit, die voor veel verwarring zorgen. “Bovendien presteren ze alleen optimaal als ze met zorgvuldigheid worden ontworpen, geïnstalleerd, ingeregeld en onderhouden.”
De nieuwe gids reikt onder meer oplossingen in praktijksituaties aan, verklaart nieuwe begrippen en normen en schenkt aandacht aan Nederlandse normen gekoppeld aan Europese ontwikkelingen.

Reageer op dit artikel