nieuws

Nederlandse ingenieur wint prijs met waterpomp

bouwbreed

“Dutch engineers are incredible”, zei prins Charles tegen de Nederlandse ingenieur Auke Idzenga. De Engelse kroonprins sprak de woorden uit in Londen, kort nadat Idzenga uit handen van Al Gore een prestigieuze duurzaamheidprijs voor zijn model waterpomp had ontvangen.

Elk jaar wordt een aantal Ashden Awards uitgereikt voor de beste duurzame en energiezuinige ontwerpen. Idzenga viel dit jaar met zijn waterpomp in de prijzen. Al Gore reikte de certificaten uit. “Hij leek me oprecht geïnteresseerd. Prins Charles was niet op de ceremonie, maar ’s middags zijn we op zijn paleis op de thee geweest. Tegen mij zei hij met een vette glimlach: ‘Dutch engineers are incredible’.”
De duurzame pomp van Idzenga voorziet 15.000 Filipijnen uit 68 bergdorpen van water; dagelijks 200 tot 1000 liter water per gezin. “Onze pomp is innovatief, omdat hij van lokaal verkrijgbare onderdelen zoals deurscharnieren en stukken autoband is gemaakt. Ook hebben we een box achter de pomp ontwikkeld, waardoor geen valse lucht in de opvoerleiding kan komen. De pomp, die werkt op waterkracht, is duurzaam, verbruikt geen brandstof of elektriciteit en heeft al een hoogte bereikt van 170 meter. Kosten? Eén tot tien euro per jaar.”
Het principe van de zogeheten ram-pomp is tweehonderd jaar oud. Water stroomt via een pijpleiding in de waterram. Samengedrukte lucht pompt het water omhoog de transportleidingen in. Idzenga noemt de rampomptechniek onbekend en benadrukt dat hij de prijs niet alleen heeft gekregen voor het ontwerp, maar vooral voor de organisatorische benadering van de techniek. “We hebben een groep van veertien technische mensen waarmee we projecten uitvoeren op het gebied van plattelandsontwikkeling. De groep is zelfvoorzienend. We verdienen onze salarissen met installaties van handpompen, voetpompen, hydro elektriciteit en andere duurzame projecten.”
Idzenga fabriceert op het Filipijnse eiland van Negros al achttien jaar lokaal uit te voeren technieken. Voorlopig wil hij het model van ram-pomp breder onder de aandacht krijgen. “Er zijn nog duizenden bergdorpen in de wereld die op deze techniek zitten te wachten.”

Houtje touwtje

Kritisch is Idzenga over ontwikkelingshulp. “Er wordt veel gepraat, maar het geld druppelt niet goed door naar de mensen die het echte werk doen. Neem het Wereld Water Forum. Ik was er bij in ­Kyoto. 22.000 deelnemers. En maar praten over millennium goals. Bij ontwikkelingshulp moet het gaan over de basisbenodigdheden zoals water, elektriciteit en sanitaire voorzieningen. Het enige dat we nodig hebben is aangepaste technieken. Geen houtje-touwtjewerk, maar goedwerkende relatief goedkope modellen. In Nederland maken de stichtingen Practica en Connect International zich daar sterk voor.”
Op pagina 3:
Ontwikkelingseuro voor bouwprojecten verdwijnt niet meer in werkeloze putten.

Reageer op dit artikel