nieuws

Kade langs Apeldoorns Kanaal wacht renovatie

bouwbreed

Het Waterschap Veluwe start samen met adviesbureau Arcadis in september de aanbesteding voor het opknappen van de kades van het Apeldoorns Kanaal in Apeldoorn.

Het is de bedoeling dat de uitvoering in maart 2008 begint. Volgens het waterschap duurt de renovatie samen met de herinrichting van de oevers ongeveer een jaar. De kosten liggen tussen de 1 en 1,5 miljoen euro.
Het gaat om het stuk kademuur tussen de Deventerbrug en fietsbrug De Freule. Deze kade was vroeger een loswal voor onder andere kolen voor de voormalige gasfabriek. Nadat het Apeldoorns Kanaal zijn functie als vaarweg verloor, raakten de kades in verval.
Vooral de westelijke kade verkeert in slechte staat. “In de loop der jaren zijn de basalten zuilen voor een groot deel vervangen door betonnen platen. Bovendien wijkt de zelfdragende constructie”, zo zegt R. ten Tusscher van het Waterschap Veluwe. “Dit stuk kade wordt in zijn geheel vervangen door natuurstenen zuilen. Aan de overzijde zal de dekzerk, die wordt weggedrukt door bomen, worden herplaatst. Daarnaast moeten de voegen worden bijgewerkt.” Verder hoeft daar niet veel te gebeuren.

Herinrichting

De renovatie maakt deel uit van een grootschalige herinrichting van de oevers van het Apeldoorns Kanaal. Waterschap Veluwe en Arcadis hebben bij het kadeproject gekozen voor een nieuwe manier van aanbesteden. “Zowel het ontwerp als de uitvoering worden in een geïntegreerd design & constructcontract gegund”, zegt Ten Tusscher.
Omdat ze te maken hebben met slechts één marktpartij loopt het waterschap geen risico als er problemen ontstaan tussen ontwerp en realisatie. Ook hoopt de opdrachtgever dat aannemers hierdoor met innovatieve en goedkopere oplossingen gaan komen.

Reageer op dit artikel