nieuws

Kabinet aan zet bij vormgeving ontslagrecht

bouwbreed

Nu de Stichting van de Arbeid ook formeel verdeeld heeft geadviseerd over het ontslagrecht, is het kabinet aan zet om creatief met deze splijtzwam om te gaan. Het CNV vindt dan dat het kabinet het beste niets kan doen.

Het kabinet zit in een spagaat over de plannen rond een nieuw ontslagrecht. De werkgevers zijn voor de plannen, maar willen de ontslagvergoeding nog verder omlaag hebben. De werknemers zijn het volstrekt oneens met het gehele plan.
Voor een kabinet is dat maar al te vaak een goed uitgangspunt omdat het dan een eigen koers kan varen. In dit geval ligt er echter een addertje onder het gras omdat de regeringsfracties in de Tweede Kamer eveneens zijn verdeeld. Het CDA steunt in grote lijnen de idee ë n van de eigen minister Donner. Coalitiegenoten Christen Unie en PvdA zijn echter gevoelig voor de kritiek van de vakbeweging.

Dumpen

Die is bang dat de voorstellen van Donner het werkgevers wel heel gemakkelijk maken om werknemers als oud vuil te dumpen tegen geringe kosten. Zelfs is het volgens de vakbonden mogelijk dat werkgevers helemaal geen vergoeding meer behoeven te geven als ze maar slim genoeg zijn om een bedrijfseconomische reden voor het ontslag te verzinnen.
Werkgevers hebben na afloop van de vergadering van de Stichting van de Arbeid gistermorgen laten weten dat de vakbeweging een karikatuur maakt van de voorstellen voor een soepeler ontslagrecht. “Het is helemaal niet zo dat werkgevers hun werknemers als oud vuil buiten willen zetten”, aldus VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.
Volgens de werkgevers wordt het met het plan van Donner een eerlijk, simpel en duidelijk systeem. Wientjes zegt dat er nu vaak sprake is van schijnprocedures bij de kantonrechter die in 95 procent van de zaken het ontslag goedkeurt.

Tegenreacties

Van de bonden hoeft overigens het onslagrecht absoluut niet te worden aangepast, zo liet CNV Hout en Bouw-voorzitter Arend van Wijngaarden nog eens weten. Samen met zijn collega van de CNV Bedrijvenbond heeft hij Donner 35.000 reacties aangeboden van leden die faliekant tegen de voorstellen zijn.
“Vooral de vrijbrief die werkgevers, als het aan de minister ligt, krijgen om bij reorganisaties willekeurig en zonder enige vergoeding mensen te ontslaan, stuit de bonden tegen de borst. Ik krijg reacties als ‘Handen af van onze werknemers’, ‘liever een wachtgeldregeling zoals die van de kamerleden’, ‘laat Holland, Holland, laten we hier geen Amerikaanse toestanden creëren’. Er is ontzettend veel kritiek. En terecht”, aldus Van Wijngaarden

Reageer op dit artikel