nieuws

Imtech legt zich vast op 5 miljard euro omzet

bouwbreed

Imtech wil in vijf jaar tijd de omzet met 2 miljard opvoeren tot 5 miljard euro. Dat heeft topman René van der Bruggen gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

Met het ambitieuze omzetdoel geeft de technisch dienstverlener ondubbelzinnig aan de voortvarende groeistrategie van afgelopen jaren krachtig voort te zullen zetten. Imtech won sinds 1993 per jaar gemiddeld 14 procent aan omzet. Daarmee mag het concern zich een van de snelstgroeiende technologiebedrijven van Europa noemen.
“De groeistrategie bevalt prima”, aldus Van der Bruggen. Volgens hem was Imtech echter toe aan een update, omdat de oude doelstelling – 3 miljard omzet in 2008 – door de tijd is ingehaald. “Dit jaar zullen we die 3 miljard ruimschoots passeren. Daarom zeggen we nu: in 2012 een omzet van 5 miljard en een brutomarge van 6 procent.”
De bestuursvoorzitter ziet nog voldoende ruimte voor verdere autonome groei en acquisities. De toenemende vraag naar energiebesparing, veiligheid en zorg en de toenemende congestie van wegen zal volgens hem komende jaren bovendien leiden tot stijgende investeringen in technologie. “Onze markt groeit. Dat biedt ons mogelijkheden ook verder te groeien.”

Top drie

Imtech zal niettemin ook zijn vleugels binnen Europa verder uitslaan. Het concern rekent momenteel Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Engeland en Spanje tot haar thuismarkten. Van der Bruggen wil daar Noorwegen, Zweden, Denemarken, Ierland en Oostenrijk aan toevoegen. Door middel van acquisities moet in die landen een stevige positie worden opgebouwd. “Uiteindelijk gaan we ook daar voor een top drie positie.”
Van der Bruggen benadrukte dat hij er niets voor voelt om in aanpalende sectoren, zoals de bouw, activiteiten te gaan ontplooien. “Voor ons geen cement en stenen. Imtech zal nooit een bouwbedrijf worden. De bouw, dat is gewoon niet ons vak. Wij zijn en blijven technologie gedreven.” Een fusie met een grote Nederlandse aannemer, sluit de topman dan ook uit.
De technisch dienstverlener zag de bedrijfsopbrengsten in het eerste halfjaar met 18 procent stijgen tot 1,5 miljard euro. De nettowinst klom met 30 procent naar ruim 35 miljoen euro. In de Benelux gaat het steeds beter, hoewel in Nederland de concurrentie nog altijd scherp is. In Duitsland wordt flinke vooruitgang geboekt. Na de industrie is daar ook de gebouwenmarkt uit het slop.
Van der Bruggen constateert dat ict steeds vaker een belangrijk onderdeel van de totaaloplossingen van Imtech vormt. Het concern blijft daarom zoeken naar uitbreiding in die tak. Grootste gevaar voor de voorgenomen groei is nog altijd het dreigende tekort aan technisch personeel, ook al kon het bedrijf via een miljoen euro kostende wervingscampagne vijfhonderd nieuwe werknemers binnenhalen.

Reageer op dit artikel