nieuws

Hollandse brug nu domein aannemer

bouwbreed

Hoewel er nog volop wordt gerekend zijn de werkzaamheden op de Hollandse brug nu echt begonnen. De rijstroken zijn versmald en zwerven de komende maanden over het brugdek. Daar tussendoor zal combinatie Strukton-Reef strook voor strook een nieuw brugdek aanbrengen.

Maandag stort Strukton in Maarssen de eerste van twaalf nieuwe prefabpijlers voor de brug. Die zijn nodig voor de verbreding van de brug met twee keer 2 meter. Er hoeft geen aparte fundering voor worden aangebracht; ze passen nog precies op de bestaande pijlervoeten. Bovenop die pijlers komen voorgespannen prefabliggers. Net zo hoog en slank als die van de bestaande brug. Alleen komt er geen tussenstort om de ruimte daartussen op te vullen, maar zijn er prefab ‘hoedjes’ voorzien, die worden afgestort met een deklaag. Spanbeton is druk aan het rekenen hoe hoedjes en liggers het beste kunnen worden uitgevoerd.
Staand onder de brug wijst hoofduitvoerder Peter van Dalen van Strukton op reparatieplekken in die befaamde tussenstorts, die verantwoordelijk zijn voor de problemen met de brug die sinds april is afgesloten voor vrachtverkeer. “In het verleden is er bij asfalt verwijderen wel eens een frees door het dek geslagen. Of daarbij ook voorspankabels zijn doorgesneden, weet ik niet. Het heeft er in ieder geval toe geleid dat wij voor een andere methode hebben gekozen om het asfalt te verwijderen: het wordt geript of geschraapt met een kraan. Daarna wordt het oppervlak met hydrojets compleet van asfalt ontdaan. Anders krijgen we straks nog een groot probleem bij het aanbieden van verontreinigd betonnen sloopafval van de tussenstorts die van onderaf worden ingezaagd en verwijderd.”
Dat zagen wordt een waar huzarenstukje beaamt Van Dalen. Sloopbedrijf Van Hal werkt plannen uit om dat vanaf pontons met hefsteigers te doen. Om te zorgen dat er zo snel mogelijk weer vrachtverkeer over de brug kan, worden eerst twee complete rijbanen van onderaf verwijderd. Dat zal vermoedelijk juni volgend jaar gereed zijn.

Reageer op dit artikel