nieuws

Heijmans tast diep in buidel na tegenvallers

bouwbreed

Heijmans moet 23 miljoen euro uittrekken om nieuwe tegenvallers bij zijn bouwdivisie op te vangen. Eerder legde de bouwer al 13 miljoen euro opzij om de problemen bij de bouwtak het hoofd te bieden.

Dat heeft topman Guus Hoefsloot van de Rosmalense bouwonderneming gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. De bestuursvoorzitter moest erkennen dat de problemen bij de bouwtak veel groter zijn en dieper zitten dan aanvankelijk was gedacht.
Heijmans maakte eind vorig jaar voor het eerst melding van verliezen op een aantal bouwprojecten. Het gaat om een dertigtal werken die in 2005 onder slechte marktomstandigheden zijn aangenomen en nu tot uitvoering komen. De aannemer trof in november direct een voorziening van 13 miljoen euro.
“Gebleken is nu dat we nog meer tegenvallers hebben gehad op diezelfde werken”, aldus Hoefsloot. “Een slecht project heeft helaas de neiging niet beter te worden, maar juist nog slechter. Dat is gebeurd. Met de getroffen voorziening van 23 miljoen euro hopen we de bodem in deze te hebben bereikt.”

Leiding

De leiding van de bouwdivisie werd eerder dit jaar al vervangen. Ook is de organisatie aangepast. Het toezicht op grote en complexe projecten is vergroot door ze in een apart bedrijfsonderdeel onder te brengen. Ook is het project- en risicomanagement versterkt omdat die te wensen overliet.
Volgens Hoefsloot zijn de nieuwe tegenvallers pas afgelopen maanden boven water gekomen. Daarom maakt de beursgenoteerde bouwer er ook nu pas melding van. “Het nieuwe management van de bouwtak is dieper in de zaak gedoken. Natuurlijk hebben we wel al eerder gezien dat een aantal prognoses tegenviel, maar het overzicht ontbrak nog. Dat de ellende zo groot is, bleek pas bij de analyse van de halfjaarcijfers.”
Door de genomen voorziening daalde het operationele resultaat over de eerste zes manden met ruim 40 procent naar 31 miljoen euro. De nettowinst liep met 47 procent terug tot 19 miljoen.

Prognose

Hoefsloot verwacht niettemin dat Heijmans over 2007 een nettoresultaat van 95 miljoen euro in de boeken zal schrijven, conform de eerder afgegeven prognose. De tweede helft van dit jaar zal de bouwer volgens hem stukken beter draaien. “De goede orderportefeuille gekoppeld aan waarneembare prijsverbetering zal een positief effect hebben op de resultaten in de tweede helft van 2007”, aldus de topman. Hij gaat er van uit dat de omzet uitkomt op zo’n 3,8 miljard euro, een stijging van 13 procent ten opzicht van 2006.
Heijmans zal dit jaar geen overnames meer doen, liet Hoefsloot verder weten. De bouwer heeft zijn handen vol aan de integratie van de recente aankopen Burger Ergon en Oevermann. De bestuursvoorzitter liet wel doorschemeren zich graag te willen versterken op de grondstoffenmarkt, zodat het bedrijf minder afhankelijk wordt van de grote grondstoffenconcerns.

Reageer op dit artikel