nieuws

Groningen kiest consortia rijkskantoor

bouwbreed

Een monument voor de toekomst, ambitieus en flexibel, en bovendien een landmark voor de stad Groningen. Dat zijn enkele van de eisen die de drie door de Rijksgebouwendienst geselecteerde consortia in hun achterhoofd moeten houden bij het verder uitwerken van hun voorlopig ontwerp voor het nieuwe Groninger rijkskantoor.

De consortia die nog in de race zijn voor het project, zijn DUO2 uit Utrecht, bestaande uit Strukton Integrale Projecten, Ballast Nedam Concessies en John Laing Infrastructure; Landstad Groningen uit Rotterdam, met daarin Participatiemaatschappij VWS (Volker Wessels), Imtech Projects en Dutch Infrastructure Fund; en BAM, met als hoofddeelnemer BAM PPP.
In het rijkskantoor op de Kempkersberg in hartje Groningen moeten 2500 medewerkers van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst een werkplek krijgen. Het kantoor krijgt een bruto vloeroppervlak van 47.000 vierkante meter. De Rijksgebouwendienst houdt de mogelijkheid open voor een tweede pand ter uitbreiding, en heeft de consortia dan ook gevraagd deze uitbreiding mee te nemen in de ontwerpen.

Stadstuin

Daarnaast krijgt het gebied een ondergrondse parkeergarage voor 675 auto’s en 1500 fietsen, met daar bovenop een stadstuin van bijna 1 hectare. Verder wordt gedacht aan een paviljoen met commerciële functies. Ook de optie om woningen te bouwen in het zuidelijke deel van het gebied ligt nog open. De keuze hiervoor ligt echter bij de gemeente Groningen.
Om ruimte te maken voor de nieuwbouw, gaan de huidige vier kantoorgebouwen in het gebied tegen de vlakte. “Deze gebouwen zijn een voorbeeld van hoe het niet moet”, meent projectdirecteur Cees van Vliet van de Rijksgebouwendienst. “Ze zijn totaal inflexibel.” Het nieuwe gebouw moet volgens wethouder De Vries dan ook ambitie durven uitstralen. “Het mag best een landmark worden voor de stad.” Het huidige kantorencomplex ligt verscholen achter het Sterrenbos en is, zeker komend vanaf het Centraal Station, nauwelijks zichtbaar. Dat gaat veranderen, belooft Van Vliet. “Het gebouw wordt flink hoger dan de huidige torens, en komt dichter tegen de rijksweg aan te liggen.”

Contract

Met het consortium dat in het voorjaar van 2008 de opdracht binnensleept, sluit de Rijksgebouwendienst een dbfmo-contract voor de duur van twintig jaar. “Het gaat daarbij niet alleen om het gebouw, maar ook om dienstverlening: catering, beveiliging, schoonmaak, noem maar op”, benadrukt Van Vliet. Dit geeft hij ook als argument om nog geen bedrag te willen noemen. “In het voorjaar is daar meer over te zeggen.” De start bouw is voorzien in 2009, waarna het kantoorgebouw in maart 2011 kan worden opgeleverd. In 2012 volgen de parkeergarage, de tuin en mogelijk het paviljoen.

Reageer op dit artikel