nieuws

Groningen heeft alles, behalve bouw- en vastgoedtalent

bouwbreed Premium

Een onderzoek van de Europese Commissie onder de bewoners van 75 Europese steden wijst uit dat van al die stedelingen, Groningers hun stad het meest waarderen. De vonk is nog niet overgesprongen naar de hoger opgeleiden uit de bouwwereld. De Groningse bouw- en vastgoedsector probeert het hoofd te bieden aan een dreigend tekort aan hbo’ers.

De Groningse locoburgemeester Peter Verschuren kon zijn euforie nauwelijks onderdrukken toen hij hoorde hoe de bewoners van zijn stad hun woonstee waarderen. Ze prijzen zich gelukkig met de geringe luchtvervuiling, jubelen over de gezondheidszorg en juichen over de wijze waarop de gemeente met haar financiële middelen omspringt. Op de koop toe voelen ze zich veiliger dan de gemiddelde Europese stedeling.
“Het is altijd leuk te scoren bij dit soort onderzoeken”, zegt Verschuren in een eerste reactie. “Helemaal als het de inwoners van de stad zelf zijn die aan het woord komen. Groningen is de afgelopen jaren flink bezig geweest het imago van ‘ver weg, arm en zielig’ weg te werken.”
Niettemin weerklinkt in de Groningse bouw een noodkreet. Het Noorden verwacht de komende jaren een groeiend tekort aan jonge mensen met een opleiding op het niveau van hoger beroeps onderwijs en daarvan dreigt de bouwsector het slachtoffer te worden. Want gezien de grote bouwopgave is het aantrekken van hoger opgeleide bouwkundigen een noodzaak.

Trainees

Niet alleen bouwers zijn broodnodig. Ook de Groninger vastgoedbranche verwacht personeelstekorten. Daarom hebben diverse organisaties, waaronder woningcorporatie Nijestee, de architectenbureaus Team 4 architecten en KAW architecten, de gemeente Groningen en aannemingsbedrijven Rottinghuis en Van Wijnen de handen ineengeslagen en gezamenlijk een traineeprogramma ontwikkeld. Het leerprogramma richt zich op afgestudeerde hbo’ers in de richtingen bedrijfskunde, bouwkunde en vastgoed die zich verder willen bekwamen in de bouwwereld. Zij krijgen daartoe alle mogelijkheden, want het traineeprogramma duurt maar liefst drie jaar. In die periode doen ze praktijkervaring op bij een woningcorporatie, een architectenbureau en bij de gemeente. Zo kunnen de deelnemers zich breed oriënteren en voor zichzelf nagaan waar hun interesse ligt. Hierbij worden zij begeleid door ervaren mentoren van de betrokken bedrijven. Op speciale bijeenkomsten kunnen de trainees ervaringen uitwisselen.
Inmiddels hebben vijftig afgestudeerden hun belangstelling getoond. “In augustus maken we een selectie”, zegt een woordvoerster van woningcorporatie Nijestee. “We kunnen zeker zeven mensen plaatsen, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat maar vier kandidaten echt geschikt zijn of dat we juist acht fantastische trainees vinden. Als zich zo’n situatie voordoet, passen we het programma aan zodat er meer of minder trainees deelnemen.”

Reageer op dit artikel