nieuws

Deel verdedigingslinie van buur naar buur

bouwbreed Premium

Een onderdeel van de voormalige verdedigingslinie Peel-Raamstelling wordt dinsdag verplaatst van een particuliere achtertuin langs de Zuid-Willemsvaart naar de tuin van een buurman. Het gaat hierbij om een 125 ton wegende kazemat die op de Rijksmonumentenlijst staat. Met behulp van een grote kraan (700 ton) wordt de kazemat verplaatst. De kazemat meet 4,40 x 4,50 meter en is in totaal 2,60 meter hoog. Daarvan steekt ongeveer 2 meter boven het maaiveld uit. De eigenaar van de grond waar de kazemat nu staat, wilde ervan af en kreeg een sloopvergunning. De vereniging de Aldenborgh (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en de stichting Menno van Coehoorn (die ijvert voor het behoud van historische verdedigingswerken) hebben zich met succes tegen de sloop verzet door in beroep te gaan bij de Rechtbank. Uiteindelijk werd besloten tot verplaatsing van de kazemat naar de buren aan de Noordkade 24.

Een onderdeel van de voormalige verdedigingslinie Peel-Raamstelling wordt dinsdag verplaatst van een particuliere achtertuin langs de Zuid-Willemsvaart naar de tuin van een buurman. Het gaat hierbij om een 125 ton wegende kazemat die op de Rijksmonumentenlijst staat. Met behulp van een grote kraan (700 ton) wordt de kazemat verplaatst. De kazemat meet 4,40 x 4,50 meter en is in totaal 2,60 meter hoog. Daarvan steekt ongeveer 2 meter boven het maaiveld uit. De eigenaar van de grond waar de kazemat nu staat, wilde ervan af en kreeg een sloopvergunning. De vereniging de Aldenborgh (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) en de stichting Menno van Coehoorn (die ijvert voor het behoud van historische verdedigingswerken) hebben zich met succes tegen de sloop verzet door in beroep te gaan bij de Rechtbank. Uiteindelijk werd besloten tot verplaatsing van de kazemat naar de buren aan de Noordkade 24.
De kazemat, gebouwd in 1939, behoort tot de Peel-Raamstelling. Daartoe behoorden in totaal zo’n zestig bouwsels. Nu zijn er daar in Weert nog veertien van over.

Reageer op dit artikel