nieuws

Deel bosbranden aangestoken uit winstbejag

bouwbreed

Een deel van de bosbranden die Zuid-Europa teisteren is aangestoken om vrijkomende gronden te kunnen verkopen aan projectontwikkelaars of om gemakkelijker een vergunning te krijgen voor houtkap in de overgebleven bosgebieden.

Dat melden autoriteiten in Griekenland, Italië en Bulgarije. Deze landen zijn momenteel in de greep van een serie bosbranden. Griekenland is het zwaarst getroffen. Op de Peloponnesos ging al zo’n 70.000 hectare bosgrond in vlammen op. Er vielen minstens 63 doden, zeker 3000 mensen zijn dakloos geworden. Het aantal brandhaarden is gestegen tot tweehonderd.
Sinds vrijdag heeft de Griekse politie vijftien mensen aangehouden die worden verdacht van opzettelijke brandstichting. Volgens Griekse media zouden verscheidene branden zijn gesticht op initiatief van landeigenaren. Door het stichten van bosbranden zouden ze gemakkelijker een vergunning krijgen voor projectontwikkeling. De Griekse premier Kostas Karamanlis erkende tegen het Griekse persbureau ANA dat het niet toevallig kan zijn dat zoveel branden tegelijkertijd uitbreken.
Een woordvoerder van de Griekse ambassade in Den Haag zegt dat de politie onderzoekt of de branden zijn aangestoken. “Het vermoeden bestaat, maar tot nu toe zijn nog geen harde bewijzen gevonden”, aldus de woordvoerder.
De Italiaanse politie wijst de maffia aan als brandstichter. De georganiseerde misdaad verkoopt de gebieden vervolgens als bouwgrond. Inmiddels is tegen diverse verdachten een onderzoek ingesteld. De bosbranden in Italië eisten dertien levens.
In Bulgarije ging eind juli 23.000 hectare bos in vlammen op. Die branden zijn, aldus de lokale politie, aangestoken in opdracht van houtkapbedrijven. Ook zij krijgen gemakkelijker concessies voor kapwerkzaamheden als een deel van het bos is afgebrand. Zowel Griekenland als Bulgarije heeft de noodtoestand afgekondigd.

Reageer op dit artikel