nieuws

De kunst van het beleggen

bouwbreed

Beleggen in kunst lijkt lucratief. Het rendement kan echter zwaar tegenvallen. Neem bijvoorbeeld het beroemde portret van dokter Gachet van Van Gogh. Dat deed in 1897 300 francs. Honderd jaar later deed het op een veiling 82,5 miljoen dollar. Dat betekent een rendement van 16,5 procent per jaar. Wie 20 jaar geleden aandelen BAM had gekocht had nu een veelvoud van dat rendement behaald. Dit geeft maar aan dat beleggen in kunstwerken van beton meer loont dan beleggen in kunstwerken van linnen en verf.

Beleggen in kunst lijkt lucratief. Het rendement kan echter zwaar tegenvallen. Neem bijvoorbeeld het beroemde portret van dokter Gachet van Van Gogh. Dat deed in 1897 300 francs. Honderd jaar later deed het op een veiling 82,5 miljoen dollar. Dat betekent een rendement van 16,5 procent per jaar. Wie 20 jaar geleden aandelen BAM had gekocht had nu een veelvoud van dat rendement behaald. Dit geeft maar aan dat beleggen in kunstwerken van beton meer loont dan beleggen in kunstwerken van linnen en verf.
Dit geldt zelfs als tijdens presentaties van halfjaarcijfers ineens wat lijken uit de kast komen zoals bij Heijmans. De Rosmalense bouwer had weliswaar al eerder aangegeven dat in de divisie Bouw niet alles even lekker liep. Zelfs het management was al vervangen iets dat eerst HBG en later BAM bij Wayss & Freytag al veel eerder had moeten doen, maar dit terzijde. En toch werden de beleggers nog verrast door een voorziening die Heijmans trof.
In financi ë le kringen is daar overigens ook weer verrast op gereageerd. Als Heijmans-baas Guus Hoefsloot overtuigd is dat hij ondanks de slechte cijfers van Bouw toch aan het einde van het jaar 95 miljoen euro winst zal behalen zoals hij eerder heeft beloofd, dan is de voorziening niet nodig. Dan had hij hetzelfde verhaal kunnen houden, maar was hij wellicht minder afgestraft door de beleggers die hem nu in het rood hebben gezet.
Dan had Peter Berdowski het aanzienlijk gemakkelijker. Een verdubbeling van de winst en daarmee ook nog eens elke voorspelling van alle analisten ver overtreffen, is voorwaar een prestatie van formaat.
Helemaal goed was het om zijn secretaresse keurig tijdens de persconferentie een sms-je te laten sturen over het binnenhalen van een opdracht. Het kon niet beter. De kunst is dan om je de kop niet gek te laten maken en je te laten meezuigen op de golven van het succes. Naar het zich laat aanzien zal Berdowski dat ook niet doen. Hij weet maar al te goed dat een te snelle groei zich uiteindelijk tegen je keert. Bovendien is hij heel blij met de waardering van de beleggers. In twee dagen tijd waardeerden die het aandeel zo’n 23 procent hoger. Dat maakt de Papendrechtse baggeraar weinig aantrekkelijk voor een overname.
Voor beleggers is het nu de kunst te bekijken of de fundamentels van Heijmans toch solide genoeg zijn om in te beleggen. Van Boskalis weten ze het al.
Daarbij kan een rol spelen dat beleggen in kunst wel een groot voordeel heeft. Voorkennis is niet verboden. Integendeel, het is zelfs aan te raden.

Reageer op dit artikel