nieuws

Cramer: Eerst vrijwillige registratie koeltorens

bouwbreed Premium

Minister Cramer (VROM) houdt vast aan een vrijwillige registratie van natte koeltorens door gemeenten. Pas als dat niet van de grond komt, overweegt zij een verplichte registratie.

In antwoord op Kamervragen van het CDA stelt Cramer dat het niet nodig is gemeenten te verplichten een goede registratie bij te houden. De gemeenten gaan dit volgens haar uit zichzelf wel doen, zeker omdat ze bij een eventuele legionellauitbraak veel profijt hebben van een goede registratie. Als de komende jaren blijkt dat de gemeenten zelf onvoldoende werk maken van de registratie, zal Cramer opnieuw kijken naar een eventuele verplichting.
Cramer beaamt dat natte koeltorens die niet goed worden beheerd en onderhouden een potentiële bron kunnen zijn voor legionellabesmetting. Vorig jaar vielen drie doden bij een besmetting die was ontstaan bij een Amsterdamse koeltoren.
De Stichting Veteranenziekte, opgericht na de epidemie van 1999 in Bovenkarspel waarbij 32 mensen overleden, dringt aan op registratieplicht. De Stichting schat dat er
in Nederland zo’n vijfduizend koeltorens staan.

Meldingsplicht

Ook het CDA heeft eerder al laten weten voor een verplichte registratie te zijn. De partij vindt daarnaast dat er meldingsplicht moet komen voor eigenaren van natte koeltorens.
Volgens Cramer kan een dergelijke meldingsplicht alleen voor nieuwe koeltorens worden ingevoerd. De minister zegt toe naar een dergelijke meldingsplicht voor nieuwe koeltorens te gaan kijken.

Reageer op dit artikel