nieuws

Chinese maffiapraktijken in Surinaamse bouw

bouwbreed

De Surinaamse bouwwereld heeft steeds vaker te kampen met concurrentie van goedkope Chinese arbeiders. Naar schatting werken momenteel minstens 1500 Chinezen in de sector, vaak tegen beschamende lonen. Of soms zelfs vrijwel gratis, om de kosten van hun emigratie naar het Zuid-Amerikaanse vasteland terug te betalen.

De Surinaamse regering heeft in de afgelopen jaren toegestaan dat vele honderden arbeiders vanuit China overkwamen voor projecten die door de Chinese regering worden gefinancierd. Zo is het Chinese bedrijf Dalian al vijf jaar bezig een groot deel van het wegennet te asfalteren. Alle tweehonderd werknemers zijn afkomstig uit China.
Veel Chinezen die de laatste jaren naar Suriname wilden komen, vielen in handen van ‘snakeheads’, vernoemd naar de slangenkoppen van een monsterlijke organisatie die Chinezen naar andere landen ‘exporteert’. De kosten worden voorgeschoten, maar in ruil moeten de gelukszoekers jarenlang als slaaf werken om hun reis naar een betere toekomst terug te betalen. De bedragen lopen op tot 30.000 euro per persoon.
Diplomaten van de Surinaamse ambassade in China werken aan de praktijken mee door een visum te verstrekken. Eenmaal in Suriname krijgen de nieuwkomers binnen enkele weken een verblijfsvergunning en kunnen zij zich zelfs laten naturaliseren.

Doodvonnis

“Wie het aandurft om eenmaal op de plaats van bestemming aan de snakeheads te ontvluchten, tekent zijn eigen doodvonnis”, zegt een Chinees die sinds vijftien jaar in Suriname woont. “Je wordt zonder pardon vermoord, in stukken gesneden en ergens in de jungle gegooid. Vrijwel niemand weet dat je in Suriname was, dus niemand mist je.”
Een deel van de nieuwkomers wordt na aankomst verplicht om voor kleine aannemersbedrijven te werken, die worden geleid door handlangers van de snakeheads. Veel van deze bedrijven staan niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en worden door lokale aannemers gezien als oneerlijke concurrenten.
“Ze worden door niemand gecontroleerd en betalen geen belastingen. En ze betalen zulke lage lonen dat we daar niet tegenop kunnen concurreren”, zegt Michael Jabini, die een klein loodgietersbedrijf in Paramaribo heeft. “Bovendien moeten de bouwvakkers twaalf uur per dag werken, terwijl wij ons aan de arbeidstijdenwet hebben te houden.”
“Ze bouwen vooral bedrijfscomplexen voor Chinezen. Maar je ziet steeds vaker dat ze ook woningen voor particulieren neerzetten. Vooral mensen die niet al teveel geld te besteden hebben, gaan met ze in zee. Dat de bouwkwaliteit te wensen overlaat, weet de opdrachtgever vaak niet. Maar daardoor ontstaan wel gevaarlijke situaties. De arbeiders neem ik het niet kwalijk, in hun eigen land waren ze misschien visser of boer. Maar de Surinaamse overheid laat na de kopstukken aan te pakken, uit vrees de regering in China voor het hoofd te stoten, vermoed ik. En China bekostigt hier heel wat projecten die Suriname zelf niet kan of wil betalen”, aldus Jabini.

Reageer op dit artikel