nieuws

Britse minister investeert 15 miljard in spoorwegnet

bouwbreed

De Britse minister voor transport Ruth Kelly wil de komende zeven jaar 15 miljard euro investeren in het spoorwegnet.

Het grootste deel, bijna acht miljard, gaat naar het spoornet rond en door Londen Thameslink waar het aantal stations wordt verdrievoudigd en de capaciteit opgevoerd moet worden naar 24 treinen per uur. Kelly trekt verder bijna 800 miljoen uit voor verbeteringen bij de knooppunten Birmingham New Street en Reading. Ook worden voor 275 miljoen 150 stations gemoderniseerd en uitgebreid. Bovendien worden langs een groot aantal spoorlijnen bruggen en tunnels verbreed en verhoogd om meer containervervoer per spoor mogelijk te maken. De minister geeft net als haar voorgangers in principe groen licht voor Crossrail, een spoorlijn die oost-west dwars door Londen moet lopen. Het grootste deel van de financiering daarvoor moet echter komen uit private middelen waarover nog weinig zekerheid bestaat. Kelly wil dat de spoorwegen in 2014 zo’n 180 miljoen passagiers per jaar aan kunnen. Zij heeft daarvoor ook geld beschikbaar gesteld voor 1.300 nieuwe wagons. ”Sommige treinen zijn zo vol, als je dieren onder dezelfde omstandigheden zou vervoeren kreeg je de politie op je dak,” stelt ze daarbij.

Reageer op dit artikel