nieuws

Bouwbox zorgt voor soepeler oplevering

bouwbreed

Brink Transport, aannemer Van Dijk Bouw en installatiebedrijf BB&L uit Hardenberg bedachten samen een manier om het juiste afbouwmateriaal op de juiste tijd op de bouwplaats te leveren. Binnenkort begint een proef met hun innovatie, de BouwBox.

Volgens Henk Brink van Brink Transport maakt de box een einde aan het probleem van meer leverdata, beschadigde en foutieve afbouwmaterialen en verlies en diefstal van materialen. “Wij bezorgen alle denkbare afbouwmaterialen na oplevering van de ruwbouw, waaronder elektro, water, gas, sanitair, deuren, tegels, enzovoorts.”
Dit is mogelijk als de diverse toeleveranciers van aannemer en onderaannemers alles bij de transporteur, Brink Transport, in de opslag bezorgen. Die zorgt er op zijn beurt voor dat al het materiaal voor één woning in één box komt, een container van 3,5 meter lang, 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Pas op afroep van de aannemer bezorgt de transporteur de box op de bouwplaats. Deze logistieke verandering levert veel voordelen op, volgens Brink.
Het geclusterd aanleveren van materiaal vermindert het vervoer naar en op de bouwplaats. Leveranciers hoeven daar niet te zoeken naar een geschikte losplaats en de uitvoerder voor een handtekening.

Tijdbesparing

Brink claimt dat dit een forse tijd- en kostenbesparing oplevert, mede omdat de productiviteit van de bouwvakkers omhoog gaat en de oplevering beter verloopt.
Om dat te bewijzen, begint in november een proef met de BouwBox bij een kleinschalig project van tien woningen in Dedemsvaart. Stagiaires van Hogeschool Windesheim, K&K Consultancy en onderzoekers van Eigen Verladers Organisatie (EVO) bepalen hoe effectief de box is. Volgend jaar april zijn de resultaten bekend.
Brink hoopt dat bij een positief resultaat meer aannemers in Nederland bekend raken met het concept van de BouwBox. “De uitdaging voor de transportsector is zich te specialiseren in bouwlogistiek. Wij willen als bedrijf gewoon innovatief zijn,” aldus Henk Brink. “En we willen onze werkwijze graag over bouwend Nederland uitrollen.”

Reageer op dit artikel