nieuws

Balkons dicht wegens gebrek aan wapening

bouwbreed

De gemeente Noordoostpolder heeft zestien balkons van een net opgeleverd appartementencomplex in Emmeloord uit voorzorg gesloten. Uit onderzoek naar één van de balkons blijkt dat de prefab betonplaten van de balkons onvoldoende wapening bevatten.

Appartementencomplex Prestige aan de Kampwal is met zijn koperen puntdak een blikvanger in Emmeloord. Bouwbedrijf H. de Vries – onderdeel van TBI Bouw – leverde het complex dit voorjaar op. Het gebouw is ontworpen door Wijbenga Architecten uit Sneek.
Eén van de bewoners informeerde de gemeente over scheurtjes in zijn balkon. In reactie daarop deed de gemeente onderzoek naar de constructie van de balkons. Een adviesbureau heeft op dat onderzoek een second opinion gegeven.
Volgens een woordvoerder van de gemeente bleek uit dat onderzoek dat “de berekeningen en tekeningen in de bouwaanvraag voldoen aan het Bouwbesluit. Maar dan kunnen bij geringe belasting niet dergelijke scheurtjes ontstaan.”

Röntgenonderzoek

Om te achterhalen waar de scheurtjes vandaan komen, is één van de balkons aan een röntgenologisch vervolgonderzoek onderworpen. Dit bracht aan het licht dat in de prefab betonplaten van dit balkon onvoldoende wapening is aangebracht. Naar aanleiding van dit gebrek heeft de gemeente besloten de bewoners van alle zestien appartementen te laten weten dat ze hun balkon niet mogen gebruiken.
Noordoostpolder heeft De Vries opgedragen de balkons te stutten. Het bouwbedrijf is daar dinsdag mee begonnen. Ook moet het bedrijf de andere vijftien balkons aan een onderzoek onderwerpen. De gemeente wil dat het daarbij nauw samenwerkt met het eigen bouwtechnisch onderzoeksbureau om “een vinger aan de pols te houden”. Na dit onderzoek wordt bepaald welke maatregelen wat moet gebeuren om de balkons weer veilig te maken.
Bij De Vries wilde niemand reageren. De website van het bouwbedrijf meldt wel dat appartementencomplex Prestige “is ontworpen op basis van de eisen van Woonkeur, het nieuwe certificaat voor nieuwbouwwoningen met ruim voldoende woontechnische kwaliteit”.
In de laatste vier maanden werden in heel Nederland op vier plaatsen betrekkelijk nieuwe balkons afgesloten voor bewoners omdat ze niet veilig bleken.
Op pagina 5:
Nieuwe generatie op het randje ontworpen.

Reageer op dit artikel