nieuws

Arcadis besteedt werk uit in Egypte

bouwbreed Premium

Arcadis Nederland verwerpt beschuldigingen van concurrent Royal Haskoning dat het zich in een aanbestedingsprocedure van Rijkswaterstaat voor de inhuur van ingenieursdiensten schuldig heeft gemaakt aan prijsdumping.

Volgens het bedrijf kon het als goedkoopste uit de bus komen, mede doordat het taken laat uitvoeren in Roemenië en Egypte.
Vrijdagochtend diende bij de rechtbank in Den Haag een kort geding over de aanbestedingsprocedure van Rijkswaterstaat. Royal Haskoning uit Nijmegen eiste van Rijkswaterstaat dat het concurrent Arcadis passeert bij de gunning van werkzaamheden ten behoeve van vier regionale projectcentra. Het gaat om een raamcontract dat Rijkswaterstaat per regionaal centrum met drie bedrijven wil sluiten voor de inhuur van ingenieursdiensten.
Arcadis Nederland was als veruit de goedkoopste uit de bus gerold. Met een gemiddelde uurtarief van ongeveer 44 euro was ze gemiddeld 32 procent goedkoper dan de andere bieders. Het bedrijf uit Amersfoort verklaarde tijdens het kort geding dat het met zo’n scherpe prijs kon komen doordat ze werkzaamheden laat uitvoeren in Egypte en Roemenië. Arcadis laat er bij lokale dochters tekenwerk, planningswerkzaamheden en modelberekeningen uitvoeren. “Dat levert kostenvoordelen op”, aldus een woordvoerder van het bedrijf tijdens de zitting.

Ervaren hbo’er

Met cijfervoorbeelden probeerde het bedrijf bovendien aan te tonen dat de uurprijzen die het zijn Nederlandse personeel betaalt ook niet boven het gemiddelde uurtarief van 44 euro liggen. Een ervaren hbo’er betaalt het bijvoorbeeld niet meer dan 36 euro per uur.
Ook Rijkswaterstaat meende niet dat Arcadis onder de kostprijs zijn diensten had aangeboden. De andere bieders hebben er gewoon zelf een “forse top” bovenop gezet, meende de advocaat van Rijkswaterstaat. De dienst bestreed ook dat het voor bedrijven verboden is om onder de kostprijs te werken. Zolang er maar geen problemen ontstaan bij de uitvoering van de werkzaamheden, is het wel degelijk geoorloofd.
Haskoning is bang dat het helemaal uit de markt wordt gedreven als het gedurende vier jaar niet meer voor Rijkswaterstaat kan werken. Volgens de advocaat van het Nijmeegse bedrijf is dat ook wat Arcadis nastreeft met zijn “roofprijzen”.
Uitspraak op 13 augustus.

Reageer op dit artikel