nieuws

Aanpassing A6 vertraagt bouw Kasteel Almere

bouwbreed

Besluitvorming over aanpassingen van de A6 vertraagt de bouw van Kasteel Almere. De eigenaar, Maatschap Gravin, wil het kasteel afbouwen en de hotel- en horecabestemming handhaven, maar moet nog met nieuwe plannen komen. Het college van B en W wil half september een besluit nemen over de A6 en daarna is het kasteel aan de beurt.

De bouw van Kasteel Almere ligt al bijna zes jaar stil. In de volksmond heet het ook wel ‘de jongste ruïne van Nederland’. In 1999 presenteerde Tijs Blom zijn ontwerp. Hij kon het project in 2003 niet meer betalen en verkocht het aan de Rabobank. De bank kon aanvankelijk geen koper vinden. Maatschap Gravin kocht het kasteel in juni 2005 voor 9,2 miljoen Euro.
Eigenaar Jaap Kevelam zegt het kasteel af te willen bouwen. Ook wil hij de hotel- en horecabestemming van het 25 hectare grote terrein handhaven. Over de verdere invulling van de toekomstplannen wil hij nog geen uitspraken doen.
Intussen is de politiek ongeduldig. Volgens Rob Beuse, fractievoorzitter van de PvdA – de grootste partij in Almere – wacht de gemeenteraad al twee jaar op de plannen van Gravin. Bovendien verkeert het half afgebouwde kasteel in zeer slechte staat. Beuse: “Het kasteel is nu ook politiek gezien rijp voor de sloop.”
Een woordvoerder van de gemeente Almere vindt het niet abnormaal dat de bouw van het kasteel zo lang duurt. “De bouw van andere kastelen duurde ook tientallen jaren, meestal vanwege financiële problemen.”
Lariekoek, reageert PvdA-er Beuse “In Almere is altijd alles snel klaar.” Eigenaar Gravin verwacht dat het nog wel een aantal jaren zal duren voordat de bouw wordt hervat.
De naam Gravin van de maatschap is een toepasselijke naam voor de kasteelheren. Het is een samenstelling van de bedrijfsnamen van de eigenaren. Het eerste deel komt van Jan van der Graaf, een transportbedrijf. Het laatste deel is van Vink-concern, van Jaap Kevelam.
Momenteel werkt Rijkswaterstaat verschillende scenario’s uit voor aanpassingen van de A6 nabij Almere. Deze hangen samen met de verbreding van de Hollandse Brug.

Reageer op dit artikel