nieuws

Zweedse bouw belooft 100.000 nieuwe banen

bouwbreed Premium

De georganiseerde Zweedse bouw belooft 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen als het investeringsniveau in de sector op hetzelfde peil komt als het gemiddelde in de EU. Volgens het Netwerk Zweeds Bouwbedrijfsleven ligt het investeringspeil al sinds de jaren ’90 lager dan in de meeste andere Europese landen. In Zweden gaat het momenteel om concreet krap 8 procent van het bruto nationaal inkomen, elders om ruim 10 procent. Het Zweedse peil is onvoldoende gezien de vraag op de woningmarkt en de instandhouding van een efficiënt fungerende transportinfrastructuur. Afgezien van de noodzakelijke verbetering van de energiedoelmatigheid van de bouwmassa en de aanpak van de snel groeiende onderhoudsachterstand, aldus het netwerk, een samenwerkingsverband van praktisch alle werkgevers-, werknemers- en brancheorganisaties in de bouw en gww. “Een hoger bouwinvesteringsniveau is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de sociale gezondheid en het milieu”, zo heet het in een verklaring na afloop van een seminar van het ‘Nätverk Svensk Byggnäring.’

De georganiseerde Zweedse bouw belooft 100.000 nieuwe arbeidsplaatsen als het investeringsniveau in de sector op hetzelfde peil komt als het gemiddelde in de EU. Volgens het Netwerk Zweeds Bouwbedrijfsleven ligt het investeringspeil al sinds de jaren ’90 lager dan in de meeste andere Europese landen. In Zweden gaat het momenteel om concreet krap 8 procent van het bruto nationaal inkomen, elders om ruim 10 procent. Het Zweedse peil is onvoldoende gezien de vraag op de woningmarkt en de instandhouding van een efficiënt fungerende transportinfrastructuur. Afgezien van de noodzakelijke verbetering van de energiedoelmatigheid van de bouwmassa en de aanpak van de snel groeiende onderhoudsachterstand, aldus het netwerk, een samenwerkingsverband van praktisch alle werkgevers-, werknemers- en brancheorganisaties in de bouw en gww. “Een hoger bouwinvesteringsniveau is niet alleen goed voor de werkgelegenheid, maar ook voor de sociale gezondheid en het milieu”, zo heet het in een verklaring na afloop van een seminar van het ‘Nätverk Svensk Byggnäring.’

Reageer op dit artikel