nieuws

Wallenberg-imperium en Noorse staat stappen in Aker Kværner

bouwbreed

De Noorse staat en de Zweedse spelers Saab en Investor stappen als nieuwe grootaandeelhouders in het multi-industriële concern Aker Kværner, leverancier van ingenieurs- en constructieservice, technologische producten en integrale oplossingen op het gebied van ondermeer offshorewinning van olie en gas, metaalfabricage en energieproductie.

De Noorse overheid neemt een belang van 30 procent en Saab en Investor samen 10 procent. Deze belangen worden aan de nieuwkomers verkocht door aandeelhouder Aker, die tot dusver alleen de scepter zwaaide in het Noorse industrieconcern. Het Noors-Zweedse kwartet brengt de belangen onder in een nieuwe maatschappij Aker Holding. De opzet van de manoeuvre is om Aker Kværner verder te ontwikkelen als een internationaal sterkstaand ingenieurs- en constructiebedrijf waarbij het hoofdgewicht ligt op de sectoren energie, olie en gas. De afspraak is dat de aandeelhouders de belangen minstens 10 jaar vasthouden, dat wil zeggen niet verkopen aan derden. Saab en Investor – behorend tot het imperium van de familie Wallenberg – omvatten samen een aanzienlijk deel van het Zweedse bedrijfsleven. Saab als wereldwijd actief fabrikant van industriële technologie en Investor als grootaandeelhouder in Zweedse paradepaardjes als Ericsson, Atlas Copco en grootbank SEB.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels