nieuws

Vertrouwen in balkonbouten heeft grens

bouwbreed

“Voor 99,9 procent goed!”, noemt Chiel de Nijs van C.G. de Nijs Bouw de bouten waarmee de balkons van de Castricumse Offenbach-flat zijn bevestigd. Vanwege die 0,01 procent twijfel worden die bouten vervangen.

De Nijs pakte met Akerbouw uit Uitgeest als ‘Bouwcombinatie’ de Offenbach-flat in Castricum aan; een ruim 35 jaar oude galerijflat met vier woonlagen. Eigenaar is corporatie De Wonerij uit Castricum die de flat in 2004 liet opknappen volgens een ontwerp van Metropolis Architecten.
Dit bureau uit Rotterdam bedacht onder meer een nieuwe etage met koopwoningen en vrijhangende balkons. Het project werd in 2005 opgeleverd; het was kandidaat voor de Nationale Staalprijs van 2006 en deed mee in de BNA-competitie ‘Gebouw van het jaar 2006’.
Constructiebedrijf P. Meijer uit Wieringerwaard kreeg het balkonwerk toegewezen. De uitvoering liep voor directeur Eric Meijer op een fiasco uit, zo meldt deze. De staalbouwer zegt dat hij nogal wat tekortkomingen en mankementen ontdekte. Bijvoorbeeld in de tekeningen die bouwdviesbureau Strackee uit Amsterdam maakte.

Druk

De Bouwcombinatie wilde er niet van horen, stelt hij, en dwong hem verder te gaan. Meijer: “Onder zeer zware druk en een poging tot geweld.”
Het probleem zoals hij het ziet: de tekening schrijft twee thermisch verzinkte ankers voor. De aannemer verzocht hem roestvaststalen ankers te gebruiken. Die weerstaan volgens Meijer nog niet een kwart van de trekkracht die thermisch verzinkte ankers aankunnen. Daarbij zijn deze ankers te kort en verlijmd in beton met stortnesten. Meijer meent dat deze en andere gebreken de voor- en achtergevel van de Offenbach-flat ondermijnen. “Bouw- en Woningtoezicht kan dat bevestigen!”

Noodklok

“Twijfel is er alleen over de ophangbouten van de vrijhangende balkons,” zegt Ton Koning van Bouw- en Woningtoezicht Castricum desgevraagd. “Onderzoek moet uitwijzen of deze bouten inderdaad van de voorgeschreven klasse 80 zijn of dat ze van een mindere kwaliteit zijn zoals Meijer beweert.” Los van de uitkomst laat De Wonerij deze bouten vervangen, benadrukt de ‘bouw- en woningtoezichthouder’. Mocht de staalbouwer inderdaad gelijk hebben, dan blijft het voor Koning een vraag waarom Meijer niet eerder de noodklok luidde.
De Nijs denkt het antwoord al te weten: “Alles is zeer correct verlopen en intensief gecontroleerd en goed bevonden.” En: “Elke bewering van Meijer is onderzocht en gedocumenteerd weerlegd.” Alleen de bouten waarmee de balkons aan het gebouw zitten veroorzaken wat onduidelijkheid; reden voor De Wonerij ze te laten vervangen en de bewoners te adviseren tot dan niet hun balkon op te gaan.
De corporatie maakt geen gebruik van de gelegenheid om de kwestie vanuit haar standpunt toe te lichten. Constructeur Strackee wijst De Wonerij aan als woordvoerder over de kwestie.

Reageer op dit artikel