nieuws

Veilige overstap van woeste zee naar windturbine

bouwbreed Premium

De Ampelmann laat monteurs op een deinende zee veilig overstappen op het schip dat ze van en naar een buitengaatse windturbine brengt. Zes hydraulische cilinders compenseren het schommelen van het schip en houden zo het overstapplatform en de loopbrug tussen het schip en de turbine stabiel.

Bewegingscompensatie heet deze techniek; de vliegtuigindustrie gebruikt dezelfde techniek in omgekeerde vorm in vluchtsimulators. De Ampelmann staat op een schip gemonteerd en houdt met zes poten een overstapplatform en een loopbrug stabiel. Industriële bewegingssensoren meten de mate van deining; een automatische besturing schuift de poten met hydraulische cilinders in en uit, al naar gelang het schip in de golven rijst of daalt. De cilinders hebben een slag van 2 meter.
De compensatie is nog niet helemaal volledig; een tekortkoming die uit volgende modellen verdwenen zal zijn. De huidige Ampelmann is een demonstratiemodel dat eventuele twijfel bij potentiële kopers moet wegnemen. Deze demonstratievariant is ontworpen voor een schip van 50 meter lang en houdt het platform stabiel bij golven tot 2 meter hoog. Aan het platform komt een loopbrug van 8 meter lang die tot 16 meter kan uitschuiven.
Het systeem heft een gewicht tot 10 ton. Afhankelijk van de uitvoering kost het handelsmodel van de Ampelmann 1 tot 2,5 miljoen euro. De installatie is opgebouwd uit standaard onderdelen.

Boorplatforms

De Ampelmann is ontworpen voor het veilig overzetten van personeel op volle zee naar bijvoorbeeld een windturbine. In het verlengde daarvan helpt de installatie vracht veilig over te zetten naar een ander schip of naar een vaste constructie.
Het systeem kan ook worden gebruikt om delen van buitengaatse constructies voor montage in positie te brengen. Het platform kan verder helpen bij de evacuatie van bijvoorbeeld boorplatforms terwijl schepen er een stabiele landingsplaats mee kunnen bieden aan helicopters. De Ampelmann kan ook meetapparatuur een stabiele basis geven.

Reageer op dit artikel