nieuws

Sterrenberg mijlpaal van omgekeerde integratie

bouwbreed

Nederland heeft voor het jaar 2030 behoefte aan 200.000 tot 300.000 geclusterde seniorenwoningen extra. Dat verwacht directeur Rob Goossens van Volker Wessels-dochter ZorgID.

Goossens ziet de vergrijzing als een snel groeiende marktkans voor de bouwbranche. Het aantal 75-plussers loopt komende jaren snel op. De grens van het miljoen is al gepasseerd en de curve schiet door naar 1,8 miljoen in 2030. Waar al de senioren te huisvesten? Het merendeel van de ouderen zoekt in de laatste fase van hun leven de bescherming van het stedelijk gebied.
“Stop de oudjes maar in groen? Die tijd ligt achter ons. Al gauw zien de mensen alleen nog maar vogeltjes vliegen. Komt al het groen hen tegemoet. In het buitengebied raken mensen gemakkelijk in een isolement. Als de mobiliteit afneemt, ben je in het groen aangewezen op dure taxi’s”.

Veranderingen

Terugblikkend constateert Goos sens snelle veranderingen. Hij put ervaringen uit zijn twaalf jaren als facilitymanager in de ouderenzorg, voor 2001. Sindsdien buigt hij zich bij bouwer VolkerWessels over ideeën hoe de zorg beter gestalte te geven. Na de periode waarin de gang naar het bejaardenhuis een verworven verplichting leek, kwam het credo de senioren toch vooral zo lang mogelijk thuis in de eigen wijk te laten wonen. De jongste trend geeft aan dat vele ouderen op latere leeftijd graag wat kleiner willen. Op naar een appartement met alle voorzieningen. Maar dan wel als allerlaatste verhuizing.
“Het bouwen voor ouderen trekt sterk aan. In Drachten zijn we – in omgekeerde integratie – bezig met een project van 220 woningen. Te Spijkenisse verrijzen 150 woningen en 93 verpleeghuisplaatsen plus een gezondheidscentrum van 2300 vierkante meter. In Doetinchem komt een wijk van 280 woningen waarvan 80 bestemd voor actieve senioren”.
Een heel bijzonder project betreft de Sterrenberg in Huis ter Heide, waar een kolonie in het groen verstopte verstandelijk gehandicapten binnen enkele jaren weer met beide benen in de maatschappij komt. Stap voor stap verandert tussen 2008 en 2015 het landgoed van Abrona in een woonwijk waar Zeist trots op wil zijn.
Binnen maar ook buiten de zorgsector, wordt met meer dan gewone belangstelling gekeken naar de 37 hectare grote locatie Sterrenberg. Nooit eerder zette een zorginstelling via een Europese aanbesteding zo rigoureus de omgekeerde integratie in. De uitvoering ligt in handen van zes dochterbedrijven van Volker Wessels. Van Boele & Eesteren, Bébouw, VolkerWesselsVastgoed, Planoform, KWS Infra en ZorgID.
“We hebben elkaars nieren geproefd”, verzekert bestuursvoorzitter Nico Peelen van opdrachtgever Abrona. “Maar nu het contract getekend is, hebben we er ook echt zin in. We gaan voor de hoofdprijs”.
Voordat ook maar gedacht kon worden aan welke aanbesteding dan ook, moesten zeventien partijen op de Utrechtse Heuvelrug beloven niet dwars te gaan liggen. Van natuurbeschermers en zorgverleners tot vele kleuren overheden. Iedereen kan toch zien hoe de streek tussen Amersfoort en Utrecht een rommeltje geworden is? Nou dan! Met een beetje schuiven tussen het rood en groen van bouw en natuur, kan de Heuvelrug een prachtige opknapbeurt krijgen. Op 27 juni 2005 gaf het provinciebestuur van Utrecht groen licht om met de grote schaakpartij te beginnen.

Aanbesteding

Voor Dirk Veenema, directeur Facilitair Bedrijf van Abrona, was de Europese aanbesteding en de concurrentiedialoog een duik in het onbekende. Zes partijen kwamen de eerste ronde door. Om precies te zijn: Blauwhoed/Van Wijnen/Trebbe, BAM/Bemog/Hevo, AM/Dura Vermeer, Bouwfonds/De Seyster Veste, Fortis/Habion en Volker Wessels. Het biedboek bracht een nieuwe schifting aan. Blauwhoed, AM en Volker Wessels bleven over.
Volker Wessels viel bij de opdrachtgever op een bijzondere wijze in de smaak door zijn flexibele aanpak. Tussen markt- en zorgwoning bestaan uiterlijk geen verschillen. Zo krijgen de bewoners geen stempel opgedrukt en kan vlot gereageerd worden op gewijzigde marktomstandigheden. De afspraak geldt dat Abrona de regie houdt over de zorgwoningen. Bij de woningen voor de vrije markt neemt Volker Wessels het voortouw.
“We hebben elkaar leren verstaan”, zegt Goossens van ZorgID. Abrona zoekt zekerheden, wij willen de vrijheid. Heel logisch. Op basis van het opgebouwde vertrouwen, hebben we een contract gesloten. Uiteindelijk moet je elkaar niet geloven op grond van je blauwe ogen. Contracten zijn juristenwerk”.

Sociaal

Van de 480 nieuwe woningen op Sterrenberg, vallen 104 stuks in de categorie sociaal. Half huur, half koop met prijzen tot 180.000 euro. Wie zijn oog laat vallen op een middeldure woning (145 eenheden) of een huis op een vrije kavel (145 panden) moet rekenen op respectievelijk rond de 300.000 of 450.000 euro. De verkoop van de eerste woningen begint volgend jaar.
Goossens: “Bij Sterrenberg hebben we te maken met een complexe, integrale opgave. Alle facetten moeten planmatig bij elkaar komen. Een half jaar vertraging loopt geweldig in de papieren. Uitstel heeft grote consequenties voor de cliënten”. Sterrenberg belooft een rustige, veilige en uitzonderlijk groene stadswijk te worden. Met inzet van diverse verkeerremmende maatregelen, zal het pronkstuk van Abrona lijken op een vredig woonerf. Aan het marktplein verrijzen winkeltjes waar de bewoners van de wijk naar kunnen worden ingezet. Heeft wellicht de stoep een veegbeurt nodig of is de heg aan een knipbeurt toe? ZorgID probeert à la carte op Sterrenberg iedereen gelukkiger te maken.

Reageer op dit artikel