nieuws

Sterkere groei vanaantal architecten

bouwbreed Premium

Het aantal in Nederland werkzame architecten is vorig jaar met 5,8 procent toegenomen tot 12.097. Sinds de architectentitel in 1993 beschermd werd, was de toename van de nieuwkomers nog nooit zo groot.

Het aantal in Nederland werkzame architecten is vorig jaar met 5,8 procent toegenomen tot 12.097. Sinds de architectentitel in 1993 beschermd werd, was de toename van de nieuwkomers nog nooit zo groot.
Bij het Architectenregister lieten zich vorig jaar 113 personen met een buitenlands diploma inschrijven. Grootleveranciers zijn Duitsland (43) en Oostenrijk (22). België en Groot-Brittannië leverden elk zeven architecten. In totaal kwamen 97 buitenlandse architecten uit een EU-land.
In het architectenregister zijn vier gekwalificeerde groepen opgenomen. Driekwart van de inschrijvers is architect. Bijna 14 procent mag zich interieurarchitect noemen. Kleinere groepen vormen de stedenbouwkundigen (5,5 procent) en de tuin- en landschapsarchitecten (5,3 procent).
Bij de bescherming van de architectentitel zit de stichting Architectenregister als een bok op de haverkist. De bureaus van Peereboom, Van der Sloot en Van Es werden alle voor de rechter geslingerd vanwege het oneigenlijk gebruik van de titel arc hitect.

Reageer op dit artikel