nieuws

Statoil wil drijvende windturbines op zee

bouwbreed

De Noorse oliemaatschappij Statoil zet in op een nieuw concept voor drijvende offshorewindturbines op grote waterdieptes tot meer dan 300 meter. Het concept is ontwikkeld door het technologiebedrijf Sway in Stavanger en gaat uit van een lange staafvormige constructie met het zwaartepunt dusdanig ver onder het drijvende deel dat voldoende stabiliteit is gewaarborgd voor de eigenlijke turbine op de top.

De Noorse oliemaatschappij Statoil zet in op een nieuw concept voor drijvende offshorewindturbines op grote waterdieptes tot meer dan 300 meter. Het concept is ontwikkeld door het technologiebedrijf Sway in Stavanger en gaat uit van een lange staafvormige constructie met het zwaartepunt dusdanig ver onder het drijvende deel dat voldoende stabiliteit is gewaarborgd voor de eigenlijke turbine op de top.
Ook hoge golven en stormen hebben geen vat op de constructies, waardoor ze kunnen worden toegepast op alle zeelocaties. De als boeien op de golvende meedeinende turbines met een vermogen van 5 megawatt blijven op hun plaats door een geautomatiseerd controlesysteem.

Reageer op dit artikel