nieuws

Stadskantoor Deventer achter historische fa ç ade

bouwbreed Premium

Op het Grote Kerkhof zijn artiesten druk aan het oefenen voor theaterfestival Deventer op Stelten dat dit weekend plaatsvindt. Twee heren blijven staan om de gevels van de schouwburg en het stadhuis aan het plein te bewonderen. Artiesten en bezoekers hoeven niet bang te zijn: hoe zeer het nieuwe stadskantoor en de bibliotheek ook een verandering betekenen ten opzichte van de huidige voorzieningen, de oude gevels en daarmee de sfeer op het plein, blijven zoals ze zijn.

Het uitgangspunt van het voorlopig ontwerp dat Neutelings Riedijk architecten uit Rotterdam afgelopen week presenteerde, is namelijk het zoveel mogelijk behouden van de panden die dit stukje van de Hanzestad sieren. Het gaat om de Schouwburg uit 1954, die overigens al jaren dienst doet als brocanterie; de school uit 1900 en het pas in 1981 opgeleverde stadskantoor. Van de schouwburg blijft overigens alleen de gevel staan, waar overigens de hoofdingang komt. De school op het pleintje achter het stadhuis wordt betrokken bij de nieuwbouw. En van het stadskantoor blijft ongeveer de helft overeind.
Beelen looft de ‘moza ï ek’ die de gebouwen uit de verschillende tijdperken vormen. “We mochten geen allesoverheersende nieuwbouw neerzetten, de compositie tussen stadhuis en landhuis moest blijven bestaan. Maar de schouwburg is een ontwikkellocatie, en die hadden we helemaal mogen afbreken.” Dat vonden de architecten zonde. “We wilden een stuk van de geschiedenis van dit deel van de stad bewaren. En dat bleek mogelijk.”

Centraal plein

De nieuwbouw ligt dan ook achter de oude gevels. Een centraal plein, waar de publieke functies van stadhuis en bibliotheek gevestigd zijn en dat tegelijkertijd fungeert als ontmoetingsplek, vormt de kern van het ontwerp. De bibliotheek wordt niet zomaar een plek waar boeken te leen zijn. “Er zijn plannen voor een thuisbioscoop, waar je lekker met z’n tweeën een film kunt bekijken die je van tevoren hebt gereserveerd, onder het genot van een flesje wijn dat je koopt bij het leescafé”, schetst Beelen. In de overkapping over het plein heen huist het gemeentepersoneel. De zijbeuken bevatten studieruimtes, loketten en spreekkamers. Op de vijfde etage, vlak onder de koepel, zit een restaurant voor personeel en publiek en een buitenterras. Het plein is bereikbaar via een passage door het schouwburggedeelte, die eerst uitkomt op een binnenplaats.

Autoluw

De gemeente heeft 56 miljoen euro uitgetrokken voor het complex. Het definitief ontwerp wordt verwacht in april 2008, waarna in november van dat jaar de bouw kan starten. Het geheel wordt opgeleverd in januari 2011. Met de komst van het nieuwe complex wordt een gedeelte van de binnenstad autoluw. Parkeren kan in de 155 plekken tellende ondergrondse garage, en in een nog te bouwen garage in het Sluiskwartier. Hier moeten ongeveer 600 parkeerplaatsen komen.
Het project is onderdeel van de gebiedsvisie Binnenstad Zuid, in het kader waarvan een aantal plekken zijn aangewezen die ontwikkeld dienen te worden. De Nieuwe Markt, een plein aan de andere kant van de grote kerk, moet een cultuurplein worden voor kleinkunst en bijvoorbeeld een filmhuis. Ook wordt aan een samenwerking met universiteiten gedacht.

Reageer op dit artikel