nieuws

Schiphol legt beslag op Groenenbergterrein

bouwbreed

Schiphol heeft gisteren beslag gelegd op het Groenenbergterrein van Chipshol. Ook heeft de luchthaven alle bankrekeningen laten bevriezen van de gebiedsontwikkelaar. Chipshol is daardoor volledig lamgelegd.

Schiphol ging over tot deze stap nadat zij gisteren een voorschot van 19 miljoen euro overmaakte aan Chipshol. De rechtbank in Haarlem had de luchthaven gesommeerd dat te doen. Volgens Chipshol-advocaat Harry van Schie voert de luchthaven als reden voor het beslag aan dat het bouwverbod op het Groenenbergterrein is opgeheven. Daardoor zal de schadevergoeding voor Chipshol veel lager uitvallen dan 19 miljoen euro, meent Schiphol.
Voorlichter Kathelijne Vermeulen van Schiphol erkent dat. Zij zegt dat de luchthaven met het beslag een financiële voorzorgsmaatregel heeft genomen. “Dat Chipshol een bankgarantie heeft afgegeven, dekt de terugvordering niet voor ons. Wij gaan ervan uit dat wij veel minder moeten betalen. Verder geven wij geen commentaar.” De advocaat van Schiphol, Niels Koeman, wil niet reageren.
Schiphol heeft het beslag geregeld via de rechtbank in Amsterdam. Die is akkoord gegaan met de beslaglegging op het Groenenbergterrein en alle rekeningen van de projectontwikkelaar. Het gaat in totaal om – zonder het bouwterrein – 24,5 miljoen euro. Het is voor het eerst dat de rechtbank in Amsterdam is betrokken bij de affaire. Tot dusver zijn alle zaken bij de rechtbank in Haarlem behandeld. Voorlichter Mercedes Grootscholten van de Amsterdamse rechtbank mag geen mededelingen doen, zo laat zij weten.
Chipshol is compleet van slag door de actie van Schiphol. “Wij zijn onthutst dat een staatsbedrijf zo ver gaat”, aldus Cees Poot. “We hebben het hier over Yukos-achtige toestanden met witteboordencriminaliteit van de hoogste plank.” Zijn advocaat Van Schie heeft het over ‘riooladvocatuur’. “Niet passend voor een staatsbedrijf. Het is ongehoord en onbehoorlijk.”
Het steekt Poot dat Schiphol deze stap zet nadat na 4,5 jaar juridische strijd er eindelijk duidelijkheid was over de betaling van een voorschot. “We hebben het recht gekregen en nu moeten we ons weer suf procederen om het ook echt te krijgen. Het ego van Schiphol-baas Cerfontaine is kennelijk gekwetst.”

Reageer op dit artikel