nieuws

Rijn- en Maashaven als groene energiecentrale in Rotterdam

bouwbreed

Het gebied van Rijn- en Maashaven kan gemakkelijk worden heringericht als ‘green power plant’ voor de stad Rotterdam. Dat bedacht een groep bouwkundestudenten de afgelopen weken tijdens de summerschool ‘Green Machine’.

Volgens het plan van de studenten worden de havenbekkens omgebouwd tot een soort stuwmeren. Na afsluiting kan het water tussen de afgesloten bakken heen en weer worden gepompt, deels met hulp van windmolens. Het niveauverschil willen de studenten gebruiken om stroom op te wekken. “Het leuke is dat het idee voor het ‘energiemeer’ ook integraal onderdeel is van de ontwikkeling van de wijk”, vindt Vrolijk, de stedenbouwkundige die de werkgroep begeleidde.
In het plan is ook ruimte voor zonnepanelen, warmtepompen, energieasfalt en osmose (het benutten van het energieverschil tussen zoet- en zoutwater). Een ‘olifantengraspark’ en een ‘algenplantage’ in een systeem van transparante buizen, die als decoratief element door de wijk heen kronkelen, zorgen voor biomassa voor energieopwekking. Het zou bij elkaar ruimschoots de 360.000 gigajoule kunnen opleveren die de naastgelegen wijken Katendrecht en Afrikaanderwijk jaarlijks nodig hebben.

Trends

Organisatoren Academie van Bouwkunst Rotterdam, CityPorts Academy en Archiprix wilden met het thema van de derde summerschool aansluiten bij de internationale trends van herinrichting van vrijkomende havengebieden en duurzame ontwikkeling. De 42 studenten architectuur en stedenbouw van over de hele wereld konden daarbij behalve van elkaar en hun begeleiders iets opsteken van twee Rotterdamse masters: Ruurd Gietema (KCAP) en Jacob van Rijs (MVRDV).
Het bleek volstrekt andere ideeën te kunnen opleveren dan de voor de hand liggende windmolens, zonnecellen en grijswatersystemen. Een groep veranderde bijvoorbeeld het hele gebied van Rijn- en Maashaven in een landbouwgebied. Met op de plaats van huidige ligplaatsen voor de binnenvaart grote drijvende bakken met groente en bloemen, waaruit Rotterdam bijna in de eigen behoefte zou kunnen voorzien.

Reageer op dit artikel