nieuws

Rijk vermindert druk op zandwinning

bouwbreed

Het Rijk zet Beuningen niet langer het mes op de keel om snel met het consortium van landelijke zandwinners een overeenkomst te sluiten voor de grote zandwinning Geertjesgolf. Beuningen krijgt van het Rijk de tijd om aan te geven onder welke voorwaarden de gemeente alsnog met de landelijke winners in zee wil. Beuningen heeft begin deze week een overleg gehad met staatssecretaris Huizinga-Heringa (Verkeer en Waterstaat) over het slepende conflict betreffende het grote industriezandproject Geertjesgolf. De gemeente en het Rijk verschillen al geruime tijd van mening over de manier waarop het project moet worden uitgevoerd. De zandwinning Geertjesgolf is van groot belang voor grondstoffenwinning in Nederland.De gemeente stelt dat op basis van de Europese regelgeving een openbare aanbesteding vereist is. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt dat de gemeente in zee moet gaan met het consortium zandwinners dat de meeste grond in eigendom heeft. Al diverse keren heeft het Rijk gedreigd het zware middel van een aanwijzing in te gaan zetten als Beuningen niet snel in beweging zou komen.

Regelgeving

In het overleg met Huizinga-Heringa lijkt die dreiging nu in ieder geval voorlopig van tafel te zijn gehaald. Volgens een woordvoerder van Verkeer en Waterstaat is het nu aan de gemeente Beuningen om aan te geven op welke manier de gemeente wel akkoord kan gaan met een onderhandse aanbesteding.
Vervolgens moet blijken of het Rijk akkoord kan gaan met de voorwaarden van de gemeente die waarschijnlijk gericht zijn op de verdeling van de financiële risico’s.

Reageer op dit artikel