nieuws

Reconstructie van wijk alleen blijkt niet zaligmakend

bouwbreed Premium

Grootschalig slopen en nieuwbouw van woningen maakt wijken nauwelijks veiliger om te wonen. Deze doelstellingen kunnen alleen worden bereikt als tegelijkertijd iets wordt gedaan aan de problemen van bewoners.

Dit blijkt uit studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
De verloedering van wijken blijkt na sloop en nieuwbouw vooral minder doordat mensen met een hoger inkomen de nieuwe woningen betrekken. Aan de andere kant verlaat een deel van de mensen met lagere inkomens de wijk na de sloop van goedkope sociale huurhuizen, aldus het SCP.
Minister Vogelaar (wonen) wil daarom voorkomen dat met de verhuizing van minderbedeelden naar andere wijken de problemen zich naar deze buurten verplaatsen. Zij noemt het belangrijk dat wijken worden verbeterd met nieuwbouw, maar vindt dat de overheid “vooral moet investeren in sociale problemen van bewoners als je leefbaarheid en veiligheid wil verbeteren”.

Sloop

Vogelaar liet bij de presentatie van de studie doorschemeren dat wat haar betreft de slopershamer in de veertig achterstandswijken niet te pas en onpas wordt ingezet. De effecten van grootschalige sloop zijn heel erg onderschat, betoogde ze. “Het is belangrijk dat er veel meer oog komt voor wat herstructurering met de bewoners doet.”
De minister zei ervan uit te gaan dat er toch zeker acht tot tien jaar overheen gaan voordat de situatie in haar ‘krachtwijken’ daadwerkelijk verbeterd is. “Maar na vier jaar moeten de bewoners op zijn minst zien dat er iets aan het veranderen is.”

Reageer op dit artikel