nieuws

Rechter verlaagt boete Zweeds asfaltkartel

bouwbreed Premium

De rechtbank in Stockholm heeft de deelnemers aan het Zweedse asfaltkartel een veel lagere boete opgelegd dan was geëist door de mededingingsautoriteit.De rechter legde Skanska gisteren een boete op van 17 miljoen euro, NCC moet 15 miljoen euro betalen en Peab 8 miljoen. De mededingingsautoriteit had eind vorig jaar veel hogere boetes geëist. De kartelwaakhond vroeg Skanska een sanctie van 62 miljoen op te leggen. NCC had in de ogen van de toezichthouder een boete van 43 miljoen euro verdiend, Peab een boete van 17 miljoen.De bedrijven maakten in de jaren negentig afspraken over de prijzen en levering van asfalt. Ook verdeelden ze de markt. Door het kartel vielen wegenbouwprojecten in Zweden tot 20 procent duurder uit dan in andere Europese landen. Behalve de grote bouwers was ook de commerciële divisie van de Zweedse Rijkswaterstaat betrokken bij de kartelafspraken. NCC en Skanska maakten gisteren onmiddellijk bekend dat zij in hoger beroep zullen gaan. NCC vindt dat de rechter te weinig rekening heeft gehouden met de medewerking van het bedrijf gedurende het kartelonderzoek. “Bovendien is niet gebleken dat er een algemene afspraak bestond om alle asfaltopdrachten te verdelen”, aldus een zegsman van NCC. “Integendeel, het was een lokaal fenomeen dat slechts twee jaar heeft geduurd.” Skanska liet weten blij te zijn dat de boete lager is uitgevallen. Niettemin is de aannemer het oneens met het oordeel van de rechtbank.

Reageer op dit artikel