nieuws

Raadhuisplein Drachten later dan de bedoeling aangepakt

bouwbreed

Het Raadhuisplein in Drachten wordt een jaar later aangepakt dan gepland. Dat maakte de gemeente Smallingerland bekend. De oplevering van het plein is eind 2011. De kosten van het project, geraamd op 87 miljoen euro, stijgen niet.

De betrokken partijen, waaronder Redema Groep en het Canadese Speakman Design, hadden een jaar langer tijd nodig om de plannen uit te werken. Het resultaat is een plan waarbij het Raadhuisplein meer vierkante meters krijgt (van 12 000 naar ruim 19 000 vierkante meter), een parkeergarage voor 700 auto’s, woningbouw (170 appartementen), detailhandel en horeca krijgt.
Met de nieuwbouw ontstaan winkelwanden, die 6 tot 26 meter hoog zijn. De zuidkant van het plein bestaat uit winkels en mogelijk horeca op het maaiveld en de eerste verdieping. Daar bovenop komt een 45 meter hoge ranke woontoren. De nieuwbouw zorgt voor hoogteverschillen tussen bestaande en nieuwe bebouwing. De tussenliggende platte daken worden ingericht als een semi-openbaar tweede maaiveld.
De eerste fase van het project is met een jaar vertraagd en begint medio 2008. De tweede fase volgt begin 2009. Als deze is afgerond start de derde fase, die in de tweede helft van 2011 klaar moet zijn. De opleverdatum van het gehele project ligt hiermee drie maanden later dan aanvankelijk was berekend. De parkeergarage groeit met de fases mee.

Reageer op dit artikel