nieuws

Publieksfunctie moet veilige doorloop garanderen

bouwbreed

Het is nu nog een verrommeld hoekje naast de spoorbaan tussen Oosterdokseiland en Oostelijke handelskade. De kop van de Dijksgracht is niet echt een gebied waar wandelaars en fietsers zich veilig voelen.

Door juist daar strategisch een publieksfunctie te plaatsen wil gemeente Amsterdam de sociale veiligheid tegelijk met de levendigheid verbeteren. Want straks is het een belangrijke route, die het stadscentrum via nieuwe Openbare Bibliotheek en Conservatorium verbindt met onder meer het Muziekgebouw (BIMhuis) en de Passenger Terminal.

Open selectie

Nadat eind juni het Stedenbouwkundig Plan voor de Dijksgracht werd vrijgegeven, kan nu worden gezocht naar een eindgebruiker voor de publieksfunctie in combinatie met een ontwikkelende partij. Gemeente Amsterdam kiest daarbij voor een open selectieprocedure, die in twee fasen wordt gehouden en eerder deze week van start ging. “De voorselectie is vooral gericht op het vinden van een bijzonder programma dat recht doet aan de bijzondere kwaliteiten van de locatie”, aldus de gemeente in de aankondiging.

Watergericht

Gezocht wordt naar een op het water gericht gebouw, dat ook een horecafunctie kan vervullen. Aangezien de inspraak- en vaststellingsprocedure van het Stedenbouwkundig Plan nog loopt, is er over de te kiezen variant alleen mee te delen, dat deze een bouwoppervlakte mogelijk maakt van 5900 of 6900 vierkante meter BVO. De publieksfunctie wordt de spil in een algehele aanpak van de Dijksgracht, waarvan een verhoogd plein op de kop deel uitmaakt.
Programmatisch wordt bij de selectie vooral gekeken naar een gebouw met een sterke identiteit, dat aansluit bij het hoogwaardig karakter van de Zuidelijke IJoever, aldus de gemeente.

Reageer op dit artikel