nieuws

Plaatsbepalen, scannen en video in één apparaat

bouwbreed

Plaats bepalen, scannen en filmen. De Trimble VX Spatial Station kan het allemaal én tegelijk. Dat levert driedimensionale beelden op waarin alle metingen zijn opgenomen. Van het videobeeld zijn vervolgens weer losse foto’s te maken.

De Trimble VX Spatial Station is sinds kort op de Nederlandse markt. Het geavanceerde landmeetsysteem combineert een optische plaatsbepaling, 3D-scanning en videotechnologie in één apparaat. Het kan dus meer dan de apparaten die tot nu toe beschikbaar zijn voor de geo-industrie.
Data Totaal uit Almere heeft de VX als eerste bedrijf in Nederland in gebruik genomen. Het bedrijf werkt voornamelijk in de aannemerij, zowel in de gww als in de woning- en utiliteitsbouw. Ernst de Voor, directeur van Data Totaal, draait al bijna dertig jaar mee als landmeter en heeft als zodanig een aanzienlijke ervaring in landmeetsystemen. “Het grote voordeel van de VX Spatial Station ten opzichte van bestaande systemen”, zegt hij, “is dat het in staat is verschillende technieken tegelijkertijd uit te voeren.” Hierdoor kan een aannemer in de gww bijvoorbeeld in één keer van een grote hoeveelheid grond de plaats bepalen, de berg scannen en simultaan metingen verrichten. De Voor: “Hij is in staat in één keer het volume van de grondberg te bepalen en dat scheelt tijd.”
Met de video-opname die de VX heeft gemaakt, kan iemand op een andere locatie direct zien waarover het gaat. De video komt tot stand door integratie van 3D-data en deze gegevens ruimtelijk in een videoweergave te tonen. Van het videobeeld zijn 2D- of 3D-afdrukken te maken. Het is juist de weergave in video en de mogelijkheid om er beelden uit te nemen, die de VX bijzonder maakt.

Scan

De digitale beelden vormen niet alleen een uitkomst bij het verwerken van data. Door de hoge resolutie van 10 millimeter bij 15 punten per seconde kan de gebruiker meetpunten selecteren op het beeldscherm. Hierdoor kan hij de mik- en scherpsteltijd minimaliseren. De VX scant op de millimeter nauwkeurig. De resultaten van de meting worden met een maximale resolutie van 2048 bij 1536 pixels weergegeven. Spatial Imaging maakt het vervolgens mogelijk complete 2D- of 3D-visualisaties op te bouwen.
De Voor verwacht het meest van de scanfunctie. “Met traditionele apparaten is het heel lastig om een installatie met een omvangrijk leidingwerk in kaart te brengen. Met de VX kun je de assen als lijntjes scannen waarna je met gespecialiseerde software van de lijntjes halve cirkels maakt. Daardoor krijg je een zeer getrouwe 3D-weergave van de installatie waarin alle metingen zijn opgenomen.”
Als een gebruiker van de VX een lege en vervolgens volle opslagtank voor olie scant, is het mogelijk de vervormingen in de tankwand vast te stellen. Ook kan hij een tunnel of ingewikkelde details scannen, waardoor hij het oppervlak zeer nauwkeurig in beeld krijgt. Bij wijze van proef en promotie heeft De Voor een van de olifanten gescand van kunstenaar Tom Claassen bij het knooppunt van de A6 en A27. Anders dan bij een foto geeft de scan met de VX een zeer helder beeld van de oneffenheden weer.
De VX Spatial Station is een product van het Amerikaanse bedrijf Trimble.

Reageer op dit artikel