nieuws

Onrust in grensplaats Eijsden om bouw Waalse koeltoren

bouwbreed Premium

In de Zuid-Limburgse grensplaats Eijsden is onrust ontstaan om een voornemen van het Belgische energieconcern SPE. Dat presenteerde eergisteren plannen voor de bouw van een nieuwe maar liefst 125 meter hoge en 45 meter brede koeltoren vlak bij de Nederlandse grens aan de Maas.

Die toren koelt het water voor een nieuw te bouwen aardgascentrale bij de Belgische grensplaats Visé. Kosten: 550 miljoen euro.
De gemeente Eijsden vreest horizonvervuiling als zo’n enorme koeltoren in het Maasdal verschijnt, pal tegenover de historische dorpskern van dit eeuwenoude witte stadje. De geplande koeltoren is hoger dan die van DSM. Gemeentesecretaris Jo Steinbusch zei gisteren dat een 125 meter hoge koeltoren nog tot in Vaals, aan de andere kant van Zuid-Limburg, zichtbaar zal zijn. ”Geen gezicht”, vindt hij.
Eijsden wacht af tot de milieu-effectrapportage rond oktober klaar is, en beslist dan over een bezwaar, eventueel samen met buurgemeente Visé. Vier jaar geleden ketsten tot grote opluchting van Eijsden de plannen af voor de bouw van een grote kolencentrale in het Maasdal in Wallonië. Nu blijkt dat Wallonië toch weer letterlijk de grenzen opzoekt om ontsierende bouwwerken neer te zetten.

Reageer op dit artikel